Institutul pentru Politici Publice cere MAI mai multe informatii pe tema noilor carti de identitate electronice si solicita dovezi ca introducerea acestora are legatura cu accederea in spatiul Schengen. Institutul pentru Politici Publice (IPP) solicita Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sa retraga proiectul de Ordonanta a Guvernului pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta nr. 97/2005 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani si pentru completarea Ordonantei de Urgenta nr.102/2005 privind libera circulatie pe teritoriul Romaniei a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, avand in vedere nefundamentarea acestuia, precum si costurile excesive si inoportune in acest moment pentru implementarea unei asemenea masuri, se arata intr-un comunicat de presa al IPP.
IPP a participat la dezbaterea publica organizata de MAI pe marginea proiectului de act normativ, prilej cu care reprezentantii Institutului au adresat o serie de intrebari reprezentantilor Ministerului.
“Consideram ca raspunsurile furnizate nu sunt de natura sa justifice prioritatea proiectului, extrem de costisitor pentru administratia romaneasca in actualul context marcat de criza, si cerem pe acest fond retragerea initiativei. Reiteram, totodata, intrebarile formulate si solicitam public Ministerului sa formuleze un raspuns. Exista o crestere semnificativa a furturilor de identitate prin falsificarea actualelor carduri de identitate care sa justifice aparitia unora noi cu elemente de securitate sporite? Avand in vedere ca in motivarea acestui act se face referire la Directiva privind libera circulatie si sedere a persoanelor pe teritoriul UE, solicitam MAI sa ne precizeze unde in cadrul acesteia exista o prevedere care obliga Romania sa adopte un alt model de carte de identitate. Avand in vedere ca MAI itereaza conditionarea accesului la spatiul Schengen de adoptarea acestor noi carduri, solicitam reprezentantilor Ministerului sa ne prezinte macar un document oficial care ne impune adoptarea noilor carduri drept conditie de acces. Solicitam MAI sa precizeze de ce a renuntat la procedura de a permite persoanelor care, din convingeri personale, refuza eliberarea unui act biometric sa poata solicita eliberarea unui act nebiometric, la fel ca la reglementarile privind pasapoartele.
Solicitam MAI sa precizeze care este raportul de cost intre un card de identitate fara date biometrice si unul cu date biometrice. in final, atragem atentia asupra faptului ca jurisprudenta CEDO interzice expres colectarea sistematica a datelor biometrice ale cetatenilor statelor semnatare”, se arata in comunicat.
Pana la clarificarea tuturor acestor aspecte, IPP solicita Premierului, Guvernului si Presedintelui Traian Basescu sa opreasca aceasta afacere cu iz similar scandalului Loganul de 70.000 de euro, precizeaza comunicatul.
O solicitare similara a mai fost facuta si de alte organizatii nonguvernamentale printre care Active Watch, Centrul de Jurnalism Independent, Accept.(Sursa:realitatea.net)