Costul intretinerii pentru un apartament cu doua camere, locuit de doua-trei persoane, ar putea creste cu 145 lei pe luna in timpul iernii si cu 75 lei in timpul verii, potrivit celui mai probabil scenariu care va fi aplicat de municipalitate. Mai exact, costul apei calde va creste de la 119 lei la circa 300 lei pe gicacalorie (298,5 lei in prezent), pret nesubventionat, ceea ce inseamna ca la un consum de circa 5 gicacalorii pe an, calculat la un apartament de doua camere locuit de doua-trei persoane, costul apei calde va creste de la 595 lei pe an la 1.500 lei, cu aproximativ 75 de lei lunar, au declarat pentru NewsIn surse din cadrul PMB.
Caldura va fi subventionata partial, urmand sa creasca de la 119 lei, la 160 lei gigacaloria, ceea ce ar insemna ca la acelasi apartament de doua camere, unde consumul este in medie de 10 gicacalorii pe an, cresterea este de aproximativ 410 lei pe an, adica 70 de lei pe luna in timpul iernii (410 impartit la 6, numarul de luni in care se furnizeaza caldura).
Astfel, in total, cresterea intretinerii la un apartament de doua camere va fi cu 145 de lei pe luna iarna (75 de lei la apa calda si 70 de lei la caldura) si cu 75 de lei in lunile de vara.
Cine a propus aceasta masura?
Varianta a fost propusa de autoritatile locale, deoarece este mai usor de implementat decat reducerea totala a subventiilor pentru familiile cu venituri de peste 2.500 de lei pe luna. Solutia ar urma sa primeasca si avizul autoritatii de reglementare a serviciilor comunale din Bucuresti. Surse din Consiliul General al Municipiului Bucuresti spun ca RADET-ului i s-ar putea impune o restructurare a numarului de salariati si a fondului total din regie, inainte ca edilii sa accepte, inclusiv in consiliu unde se va da votul final, cresterea pretului gigacaloriei.
Acelasi surse spun ca in RADET sunt sute de fosti foschisti care nu mai au obiectul muncii dupa modernizarea punctelor termice, iar in acest an au fost facute zeci de angajari, in conditii de criza.
Varianta vehiculata initial pentru reducerea subventiilor era de a impune un plafon de 2.500-3.000 de lei venit pe familie peste care sa nu se mai subventioneze nici caldura, nici apa calda. Eliminarea totala a subventiilor insemna, potrivit asociatiilor de proprietari, dublarea facturii la intretinere pentru apartamentele locuite de persoane care au venituri ce depasesc plafonul impus de autoritatile locale.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat de asemenea ca de subventii au nevoie doar 46-48% dintre bucuresteni, restul urmand sa plateasca pretul integral de 300 de lei/gigacalorie, si nu pe cel subventionat de 119 lei. (Sursa: 9am.ro)