Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanta de urgenta, reducerea a 9.200 de paturi in spitale si a 577 posturi de directori, concomitent cu transferul, de la 1 iulie, a 373 de spitale in administrarea autoritatilor locale, a anuntat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. El a aratat ca astfel numarul de directori intr-un spital va fi redus la maxim trei posturi, comparativ cu situatia actuala cand numarul acestora ajunge chiar si la zece posturi.
Spitalele au fost transferate, prin hotarare, exclusiv in administrarea autoritatilor publice locale proprietare ale imobilului, „fara a tine cont de culoarea politica a primarului sau a presedintelui consiliului judetean” , a sustinut ministrul.
Potrivit acestuia, un numar de 62 institute nationale, unitati sanitare de interes de national si spitale de urgenta importante la nivel regional vor ramane in subordinea ministerului.
Managerul spitalului va fi numit printr-un concurs organizat de consiliul de administratie, in care reprezentantii autoritatilor locale vor fi majoritari, si va fi obligat sa raporteze lunar executia bugetara.
Actul normativ adoptat de Guvern prevede totodata limitarea fondului de salarii din bugetul unui spital.
„Am reglementat fara echivoc procentul de cheltuieli salariale din bugetul spitalului, care va fi de maxim 70%, inclusiv pentru spitalele care raman ale statului”, a spus ministrul Sanatatii.
Statul va acorda in continuare sprijin pentru achitionarea de echipamente intraspitalicesti, cu conditia sa existe si cofinantare din partea autoritatilor publice locale.
Cseke a subliniat ca spitalele vor fi transferate autoritatilor locale cu plata arieratelor inregistrate la 31 martie 2010, in suma totala de 673,9 milioane lei. Plata arieratelor este prevazuta in ordonanta si va fi efectuata in urma viitoarei rectificari bugetare.
Aproximativ 60% dintre spitale au primit deja noile structuri organzatorice, iar pana la sfarsitul saptamanii va fi finalizata reducerea numarului de paturi din spitale.
Un document oficial obtinut si prezentat de MEDIAFAX in urma cu doua saptamani releva ca Guvernul discuta despre concedierea a peste 1.100 de angajati din unitatile subordonate Ministerului Sanatatii, dintr-un total de circa 7.870 posturi finantate, incluzand atat functionari publici, cat si personal contractual, reducere de personal care sa fie aplicata incepand cu luna august.
Pentru Ministerul Sanatatii si unitatile sanitare finantate integral de la bugetul de stat sunt finantate un numar maxim de 7.872 posturi, cheltuielile de personal aprobate pentru acest an fiind insa mai mici decat necesarul anual.
„Ca urmare a analizarii activitatii desfasurate de catre unitatile subordonate Ministerului Sanatatii, avand in vedere si cheltuielile de personal aprobate, consideram necesara, pentru eficientizarea activitatii acestora, reducerea numarului de personal cu 1.112. intrucat categoriile de personal vizate sunt atat functionari publici, cat si personal contractual, in functie de datele de la care masura devine operationala, este necesar un termen de 60 zile pentru derularea masurilor de protectie sociala. in situatia in care masura de reducere a numarului de personal se aproba cu data de 1 iunie 2010, disponibilizarea efectiva va avea loc incepand cu data de 1 august 2010”, se arata in document.
Din analiza modului de organizare a Directiilor de Sanatate Publica, a numarului de posturi aprobat si a modului de asumare a responsabilitatilor a rezultat ca numarul de posturi in baza caruia aceste unitati isi desfasoara activitatea este inegal repartizat avand in vedere particularitatile si marimea judetului raportata la numarul de locuitori, de la judete cu un numar de minim 67 posturi pana la judete cu un numar de maxim 174 posturi.
Sursa citata releva astfel ca in cadrul reorganizarii activitatii Directiilor de Sanatate Publica va fi aprobata prin ordin al ministrului o noua structura organizatorica, va fi determinat numarul de personal in functie de populatia judetului si activitatea desfasurata, iar numarul directorilor coordonatori adjuncti ai directiilor de sanatate publica va fi redus cu 2, serviciul deconcentrat urmand sa functioneze cu un director coordonator si doi directori coordonatori adjuncti.
Ministrul Sanatatii a declarat atunci ca reorganizarea directiilor de sanatate publica presupune reducerea unor posturi administrative, ocupate de functionari publici, si a functiilor de conducere, si nu inseamna disponibilizarea medicilor sau a personalului medical practicant. (Mediafax)