Cresterea preturilor combustibililor- nejustificata
Pretul petrolului a scazut considerabil in luna in curs. Desi dolarul american s-a apreciat semnificativ in ultima perioada in raport cu majoritatea monedelor lumii, inclusiv Leul, cresterea sa nu justifica- cel putin deocamdata- scumpirea carburantilor. Pretul petrolului poate creste oricand, chiar si in lipsa unor fundamente economice care sa il sustina, ca urmare a intereselor globale majore de pe aceasta piata.
« Toate privirile sunt indreptate in prezent asupra Europei, guvernele lumii si analistii fiind ingrijorati de <<criza deficitelor bugetare>>, masurile care se iau in Europa si posibilele lor efectele in ceea ce priveste relansarea economiei mondiale. Pretul petrolului a scazut in ultima perioada, pe fondul ingrijorarii globale privind urmarile negative ale crizei din Grecia asupra stabilitatii monedei europene si implicatiilor in ceea ce priveste relansarea economiei mondiale. Pretul petrolului a scazut semnificativ in luna mai si a inceput saptamana in curs cu o miscare in acelasi sens descendent. Desi dolarul american- moneda in care se exprima pretul de referinta al petrolului- s-a apreciat considerabil in raport cu Leul, cresterea acestuia nu justifica nici pe departe scumpirea carburantilor in Romania», a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, cea mai mare casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.
La deschiderea burselor la inceputul lunii mai (3 mai), pretul petrolului a fost de 87,47 USD/baril, acesta atingand in aceeasi zi maximul pe anul in curs (89,51 USD/ baril). in continuare insa, pretul petrolului a scazut continuu, incheind saptamana trecuta cu un nivel de 71,77 USD/ baril, dupa ce a trecut printr-un minim de 70,20 USD/ baril. Petrolul nu s-a mai tranzactionat la un pret atat de scazut din luna februarie a anului trecut. in cursul lunii mai, petrolul s-a ieftinit cu 17,94%.
Dolarul american s-a apreciat, de la inceputul anului, in raport cu majoritatea monedelor lumii, evolutia sa ascendenta fiind extrem de pronuntata in ultimele luni atat ca urmare a semnalelor pozitive privind relansarea economiei americane, cat si datorita slabirii monedei europene, pe fondul crizei din Grecia. Pe parcursul lunii mai, Dolarul american a crescut fata de Leu cu 7,64%, respectiv de la 3,0861 Lei pentru 1 USD pe data de 3 mai la nivelul de 3,3219 Lei pentru 1 USD atins vinerea trecuta.
« Diferenta mare dintre procentul de ieftinire a petrolului si, respectiv, cel de apreciere a monedei americane in raport cu Leul in luna mai, arata ca, cel putin deocamdata, o scumpire a carburantilor motivata de intarirea USD nu se justifica. Chiar daca vorbim despre ultimele doua luni- si nu doar de luna mai – lucrurile nu se schimba semnificativ : in perioada aprilie- mai (1 aprilie- 21 mai), pretul petrolului a scazut cu 12,69%, de la nivelul de 82,21 USD/baril pana la cel mentionat anterior, in timp ce Dolarul american s-a apreciat cu 10%, de la 3,0183 Lei pentru 1 USD la 1 aprilie, la 3,3219 Lei pentru 1 USD la sfarsitul saptamanii trecute », a precizat Victor Safta.
in ceea ce priveste evolutiile viitoare ale pretului petrolului sau perechii valutare USDRON, analistii X-Trade Brokers arata ca, in perioada actuala, este foarte greu de facut estimari intrucat oricand pot sa apara <<rasturnari de situatii>> sau confirmari ale unor previziuni sumbre privind diferite economii europene cu deficit bugetar ridicat. « Pana in urma cu cateva saptamani- inainte de agravarea crizei din Grecia, de accentuarea ingrijorarii privind deficitele bugetare din Europa, caderea accentuata a monedei Euro etc- majoritatea analistilor <<vorbeau>> deja de atingerea unui nivel de 90 USD/ baril… Apoi, intr-o singura zi, pretul petrolului a atins maximul pe anul in curs si a inceput sa scada, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimele 14 luni…>>, sublinieaza analistii X-Trade Brokers. « Miscarile de pret din viitorul apropiat sunt absolut imprevizibile : e probabil ca acesta sa scada in continuare, insa, in acelasi timp, date fiind implicatiile largi, la nivel mondial, ale scaderii accentuate a pretului petrolului, este foarte posibil ca, prin diferite speculatii pe burse, factorii cu interese majore pe aceasta piata sa incerce oprirea acestei evolutii sau chiar repozitionarea pe un trend ascendent, independent de diferitele rezultate sau schimbari economice din Europa sau de pe alt continent. Sa ne aducem aminte ca, in prima jumatate a anului trecut, in conditiile in care principalele economii ale lumii inregistrau scaderi economice, pretul petrolului a crescut cu peste 50%, fara vreun fundament economic real… », a aratat Victor Safta.
****
Despre X- Trade Brokers DM SA
X- Trade Brokers DM SA este o casa de brokeraj infiintata in Polonia, in anul 2002, cu filiale in multe tari europene (Cehia, Slovacia, Spania, Italia, Germania, Romania, Rusia etc), precum si in Asia (China si India), fiind autorizata si monitorizata de institutiile locale care reglementeaza pietele de profil.
X- Trade Brokers actioneaza ca intermediar pe Bursa din Varsovia si formator de piata de instrumente derivate- Contracte pentru Diferenta (CFD-uri) si Optiuni- avand ca activ suport contracte tranzactionate pe toate continentele pe pietele valutare (forex), de marfuri si, respectiv, de capital (actiuni si indici bursieri).
X-Trade Brokers tranzactioneaza instrumente derivate pe piata extrabursiera, decontarile tranzactiilor efectuandu-se direct intre participantii la piata (institutii financiare, banci, brokeri, dealeri sau investitori individuali- persoane fizice sau juridice).
XTB detine platforme on-line de exceptie si nu percepe taxe sau comisioane pentru utilizarea aplicatiilor si nici pentru deschiderea / inchiderea pozitiilor. Clientii au acces permanent la conturile de investitii, iar echipele locale ofera gratuit cea mai competenta consultanta de profil.
La nivel european, X- Trade Brokers are peste 20.000 de clienti care tranzactioneaza lunar un volum ce depaseste 50 miliarde Euro.
Pe piata din Romania, X- Trade Brokers s-a lansat oficial in februarie 2009 si este autorizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, CNVM. Obiectivele locale de business prevad atingerea unui volum de tranzactii de minim 800 milioane Euro pe luna pana la sfarsitul anului in curs.
Pentru mai multe informatii va invitam sa vizitati www.xtb.ro