Masurile anuntate privind scaderea drastica a salariilor si pensiilor au generat, miercuri, cel mai mare protest din ultimii 19 ani, mai amplu decat atunci cand revendicarile vizau majorarea veniturilor si imbunatatirea conditiilor de munca, principalele solicitari ale sindicalistilor de 20 de ani.
Chiar daca numarul de 30.000 de protestatari avansat de Jandarmerie si cel de peste 50.000 avansat de organizatori difera foarte mult, cert este ca, dupa multi ani, oamenii au iesit suficient de multi in strada incat au umplut Piata Victoriei si strazi din apropiere.
Sindicalistii s-au adunat miercuri in numar mare, fiind mai pasnici decat pensionarii adunati in urma cu o saptamana la Cotroceni, insa au promis ca vor reveni si mai multi si nu vor mai parasi Piata Victoriei pana cand tot Guvernul nu va demisiona. Organizatorii au facut apel la calm miercuri si au fost ascultati, dar sunt promisiuni ca, daca guvernantii continua pe acest drum, calmul va disparea.
Liderii sindicali au anuntat ca Romania va intra in greva generala din ultima zi a lunii mai, pe termen nelimitat, astfel incat vor fi oprite toate activitatile din sistemul public, institutii precum scoli, spitale, primarii vor fi inchise.
in plus, sindicalistii ameninta cu noi proteste de amploare in strada odata cu declansarea grevei generale.
Disperarea oamenilor i-a determinat pe liderii marilor confederatii sindicale sa se uneasca, sa fie solidari intr-un protest comun, fiind printre putinele actiuni in care sunt implicati oameni din toate domeniile de activitate de la toate cele cinci confederatii, la care s-au adaugat studenti si pensionari.
Protestatarii le-au oferit guvernantilor masuri alternative la taierea pensiilor si a salariilor, cerandu-i presedintelui Traian Basescu sa solicite un sacrificiu in primul rand de la guvernanti, de la patroni, iar daca nu vor sa il ofere, sa demita actualul Guvern.
Toti cei din Piata au cerut sa le fie respectate drepturile castigate in cei 20 de ani de democratie, sa le fie respectat dreptul la munca decenta, la salarii decente, la invatamant competent, la un sistem de sanatate calitativ.
Prin vocea liderilor lor, sindicatele le-au reamintit guvernantilor ca, atunci cand cetatenii mor de foame, sunt indreptatiti sa-si „manance” conducatorii, care, daca nu sunt in stare sa conduca, sa plece. „Jos Guvernul”, „Jos Basescu” si „Demisia” au fost sloganurile acestui protest. in acelasi timp liderii sindicalistilor au facut apel la unitate si solidaritate, pentru ca protestul de miercuri sa aiba finalitatea pe care ei o doresc, renuntarea la masurile de austeritate pentru cei cu venituri mici.
(Material realizat de Geanina Sandu si Aurelia Alexa, [email protected]).