Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat luni, in plenul Camerei Deputatilor, ca proiectul legii educatiei nu mareste si nu stabileste taxele universitare sau taxele pentru examene, el aratand ca doreste sa infirme zvonurile propagate pe aceasta tema, „cu rea intentie”.
„Doresc sa infirm zvonurile propagate cu rea intentie de anumiti lideri ai anumitor federatii studentesti ca aceasta lege ar mari taxele universitare. Fals. Nu mareste si nu stabileste taxele universitare. Aceasta lege nu mareste taxele pentru examen”, a precizat ministrul Educatiei, de la tribuna Parlamentului.
El a apreciat ca nu ar fi corect ca Guvernul sau parlamentarii, care dezbat aceasta lege, sa fie acuzati ca voteaza o lege care ar fi in defavoarea studentilor.
Deputatii au inceput luni dezbaterile generale la proiectul legii Educatiei, iar ministrul Daniel Funeriu le-a prezentat parlamentarilor „punctele esentiale” ale proiectului, cum ar fi trecerea clasei pregatitoare la invatamantul obligatoriu, includerea clasei a IX-a in ciclul gimnazial sau descentralizarea de la nivelul administrarii scolilor si al programei scolare.
El a mai spus ca in Comisia de invatamant a Camerei au fost aduse unele modificari, mentionand propunerea ca examenul de bacalaureat sa fie sustinut la o singura limba straina si nu la doua, cum propusese Guvernul sau ca scolile sa fie conduse de consilii de administratie compuse din 50% profesori si 50% reprezentanti ai parintilor si ai comunitatii locale.
Funeriu a precizat ca in proiectul Guvernului s-a mai propus ca functiile de conducere din universitati sa fie incompatibile cu cea de parlamentar si le-a cerut deputatilor sa fie alaturi de propunerea Executivului in acest sens, pentru a fi pastrata aceasta incompatibiliate si „a da un semnal de depolitizare”.
Daniel Funeriu a tinut sa precizeze ca proiectul legii educatiei „izvoraste din Pactul National pentru Educatie” si a sustinut ca aceasta lege ar trebui sa fie „a tuturor”. (Mediafax)