Academia Oamenilor de Ştiinţă din România îşi exprimă profundul regret pentru plecarea dintre noi a Regelui Mihai. Rege al României într-o perioadă critică a istoriei, Majestatea Sa şi-a slujit ţara cu dragoste, abnegaţie şi spirit de sacrificiu, probând un înalt patriotism. Chiar departe de ţară fiind, în exilul politic, a rămas aproape de poporul său, împărtăşindu-i suferinţele de-a lungul regimului comunist. După 1990, Regele Mihai a probat o atitudine de înţelepciune şi echilibru şi, punând dragostea de ţară mai presus de orice, s-a implicat profund în procesul de reconstrucţie a României.
Memorabilul discurs al Majestăţii Sale din Parlamentul României, din 25 Octombrie 2011, stă mărturie pentru statura istorică şi patriotismul Suveranului: „Coroana regală nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unică a independenţei, suveranităţii şi unităţii noastre. Coroana este o reflectare a Statului, în continuitatea lui istorică, şi a Naţiunii, în devenirea ei. Coroana a consolidat România prin loialitate, curaj, respect, seriozitate şi modestie. (…) Am servit naţiunea română de-a lungul unei vieţi lungi şi pline de evenimente, unele fericite şi multe nefericite. După 84 de ani de când am devenit Rege, pot spune fără ezitare naţiunii române: Cele mai importante lucruri de dobândit, după libertate şi democraţie, sunt identitatea şi demnitatea. Elita românească are aici o mare răspundere. Democraţia trebuie să îmbogăţească arta cârmuirii, nu să o sărăcească. România, ca şi toate ţările din Europa, are nevoie de cârmuitori respectaţi şi pricepuţi. (…) Stă doar în puterea noastră să facem ţara statornică, prosperă şi admirată în lume. Nu văd România de astăzi ca pe o moştenire de la părinţii noştri, ci ca pe o ţară pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noştri.”
Cuvintele rostite în Parlamentul României răsună astăzi ca un Testament lăsat de Rege Poporului său. Trebuie să luăm aminte la acest legat moral, profund patriotic, puternic întemeiat pe Iubirea de Ţară, pentru că el exprimă, în mod limpede, un ideal naţional, care transcende orice diferenţe politice, fireşti în mecanismul democraţiei.
La plecarea în veşnicie a Regelui Mihai I al României, conducător şi sprijin de nădejde al poporului român, model şi reper moral pentru generaţiile prezente şi viitoare, Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, cu tristeţe, dar şi cu nădejde, îşi exprimă adânca recunoştinţă pentru rolul istoric jucat de Majestatea Sa în istoria ţării şi îl roagă pe Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!