Cat de diferita crezi ca poate fi o baie mica din Japonia de cele din casele romanilor? Te intreb pentru ca eu nu mi-am imaginat ca diferentele pot fi atat de mari. Si nu ma refer doar la stilul se amenajare, ci la obiceiurile de imbaiere si igienizare personala a japonezilor.
Am aflat de curand o serie de curiozitati in legatura cu aceste lucruri si mi s-au parut atat de interesante incat am decis sa ti le povestesc si tie. Sunt foarte curioasa ce parere iti vei face despre obiceiurile japonezilor de a folosi baia si despre felul in care aceasta este utilata si dotata, dupa ce vei citi articolul de astazi.
– Dus inainte de baia in cada
Deficitul de apa din Tara Soarelui Rasare este atat de mare incat japonezii sunt invatati inca din frageda copilarie sa nu o iroseasca degeaba. Si daca pentru noi „degeaba” poate insemna sa nu uitam robinetul pornit atunci cand iesim din baie, in Japonia acest lucru inseamna cu totul altceva
Spre exemplu, nu stiam ca toti membrii unei familii japoneze fac baie rand pe rand in aceeasi cada plina cu apa. Insa, pentru a pastra apa din cada cat mai curata si mai placuta si pentru ceilalti membri ai familiei baia trebuie sa inceapa cu un dus cu scurgere direct in pardoseala. Dusul nu este fixat deasupra cazii, asa cum ni se pare firesc noua, romanilor, ci pe perete, langa cada.
Iti recomand sa citesti si: Cabina de dus fara cadita – un atribut pentru baile moderne.
– Curatenie in timpul dusului
Japonezii au obiceiul de a spala peretii din baie chiar in timp ce isi fac dus. Peretii acestor incaperi sunt placati in intregime cu faianta, iar pardoseala este prevazuta cu o scurgere eficienta, astfel incat nu este nicio problema ca spalarea peretilor si a obiectelor sanitare sa se faca in acest fel, cu ajutorul dusului.
– Panou de control
Chiar daca sunt foarte, foarte mici, baile japonezilor sunt dotate cu echipamente si tehnologii care noua ni s-ar putea parea desprinse din filmele SF. Spre exemplu, apa din cada isi mentine temperatura constanta pe intreaga durata a imbaierii tuturor membrilor familiei datorita panoului de control din dotare. Acesta poate fi setat la temperatura dorita, asa incat sa le asigure tuturor confortul termic dorit.
– Reciclarea apei
O alta ciudatenie mi se pare si faptul ca apa din cada nu se arunca nici dupa imbaierea intregii familii, ci se refoloseste la spalarea rufelor. Masinile de spalat din Japonia sunt prevazute cu un furtun de alimentare care pompeaza apa direct din cada si abia dupa incheierea ciclului de spalat ajunge in reteaua de canalizare. Iti vine sa crezi?
– Uscarea rufelor
Lipsa spatiului ii obliga pe cei mai multi japonezi sa usuce si rufele spalate in baie, iar pentru a preveni acumularea umiditatii si producerea mucegaiului aceste incaperi sunt dotate cu dezumidificatoare puternice care grabesc nu doar uscarea hainelor spalate, ci si a aerului umed.
– Economie si la vasul wc
Pentru ca lavoarele din baile japonezilor sunt prevazute cu un furtun prin care apa scursa in timpul spalatului pe maini, pe fata sau pe dinti este acumultata in rezervorul vasului de toaleta, wc-ul functioneaza exclusiv cu apa deja folosita, adica taman buna de aruncat. Acest aspect imi place si mie si chiar mi-ar placea sa am acest tip de sistem de reciclare si in baia mea.
– Lavoar mare, in care pot fi spalati bebelusii
Probabil ca atat din considerente economice, cat si din considerente practice japonezii obisnuiesc sa-si spele bebelusii si chiar sa spele de mana unele haine in lavoarul din baie. Iar pentru a-l face cat mai comod in ultilizare, acesta este dotat cu un robinet cu gat lung si flexibil care poate fi folosit si pe post de dus.
– Sunete care asigura discretie
Si pentru ca locuintele japonezilor sunt mici in intregime e greu sa simti ca ai intimitate atunci cand mergi la baie. De aceea toaletele lor sunt dotate cu niste accesorii special concepute penstru mascarea sunetelor si pentru activarea unor functii speciale: odorizare sau functia de bideu.
Sursa foto: Life where I’m from