• și valorificare – a ambalajelor, echipamentelor electrice, bateriilor și acumulatorilor – care vine în ajutorul celor care îşi administrează corespunzător deşeurile şi raportările aferente, conform legislaţiei în vigoare.
  • ro este construit pe o tehnologie informatică robustă care organizează informaţiile despre deşeurile generate și, respectiv, despre ambalajele valorificate, generând rapoartele necesare pentru Agenția de Protecția Mediului și pentru Fondul de Mediu.
  • Platforma oferă gratuit informaţii actualizate și notificări despre modificările în materie de legislaţie privind deşeurile.

ExpertDeseuri.ro este o platformă dedicată mai multor categorii de clienți, toate având obligaţia de a raporta modul în care îşi gestionează deşeurile:

Generatori – orice companie sau instituţie din România, publică sau privată, care generează deșeuri din activitatea proprie;

Producători – companii care importă sau fabrică în România produse ambalate, echipamente electrice şi electronice, baterii şi acumulatori, anvelope, pungi de plastic sau uleiuri minerale Organizaţia Ecosys a lansat ExpertDeseuri.ro, platformă online de raportare integrată a deşeurilor și obligațiilor de reciclare;

Colectori – firme specializate şi autorizate care ridică deşeurile de la generatori, în vederea reciclării, valorificării energetice sau eliminării acestora.

Consultanţi sau responsabili cu gestionarea deşeurilor pentru firme sau instituții terțe de tipul Generator sau Producător.

„Conform legii, toate instituțiile din România – publice și private, indiferent de dimensiune sau de cantitatea de deșeuri generată – trebuie să-și administreze deșeurile. Altfel spus, noi toți suntem generatori de deșeuri și avem obligații și interdicții, iar în cazul abaterilor apar consecințele. În plus, companiile care importă sau fabrică bunuri ambalate au obligația reciclării unei părți semnificative din ambalajele lor. Lansarea ExpertDeseuri.ro nu înseamnă doar o platformă  de generare a  rapoartelor, ci și o echipă de experți în managementul deșeurilor care sprijină companiile să respecte legislaţia în vigoare, evitând costuri exagerate sau amenzi.” – declară Nicoleta Talpeş, din partea Media Image Factory, agenția de comunicare a platformei ExpertDeseuri.ro.

Cum funcţionează ExpertDeseuri.ro?

Platforma poate fi utilizată în baza unui abonament lunar, prin realizarea unui cont de generator, producător, colector sau consultant. Abonaţii au la dispoziţie tutoriale video pentru înțelegerea rapidă și utilizarea optimă a platformei.

Modul de funcţionare a platformei presupune un schimb de informaţii între utilizatori. În acest sens, deţinătorul deşeurilor plasează o comandă de ridicare a acestora, în aplicaţia de raportare. Colectorul de deşeuri autorizat, cu care generatorul are contract, primeşte automat comanda de ridicare a deşeurilor. Colectorul se deplasează la generator şi ridică deşeurile, iar după cântărire (măsurare, etc.), colectorul închide în sistem comanda de ridicare a deşeurilor, confirmând cantităţile şi recepţia lor – datele finale care vor fi folosite în raportări şi administrarea stocurilor colectorului. Un flux asemănător, specific obligațiilor fiscale către Fondul pentru Mediu, este implementat și pentru companiile care au obligații de reciclare a ambalajelor, echipamentelor electrice sau bateriilor și acumulatorilor.

Aplicaţia agregă informaţiile şi elaborează în timp real rapoartele legale (necesare pentru raportări) şi rapoartele de management (utile pentru monitorizarea şi administrarea activă a deşeurilor de către generator și respectiv, a contribuțiilor datorate catre AFM, de către producător).

ExpertDeseuri.ro nu doar intermediază procesul prin care deşeurile ajung să fie colectate şi raportate, ci menține calculul costurilor și bligațiilor la zi, în baza algoritmilor legali de calcul a acestora; în plus, abonații platformei primesc știri și informaţii actualizate despre modificările legislaţiei privind administrarea și valorificarea deşeurilor.

Proiect finanţat cu fonduri europene nerambursabile prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR). Programul Naţional de Dezvoltare Rurală este implementat de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, din subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. PNDR este finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here