Hidroelectrica va fi listata la bursa atunci cand conditiile din piata vor permite obtinerea celui mai bun pret, astfel incat aceasta sa fie cea mai mare privatizare facuta vreodata de Romania, a declarat, vineri, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, in cadrul unei conferinte de presa, anunta Agerpres.
El a aratat ca, dupa iesirea companiei din insolventa, Hidroelectrica are trei obiective imediate: continuarea modernizarii, a investitiilor si a pregatirii pentru listarea la bursa.
„In ceea ce priveste continuarea procesului de modernizare, Hidroelectrica este un exemplu pozitiv pentru cum poate fi gestionata o companie din sectorul energetic, de la faptul ca are un sistem de achizitii publice centralizat si modern si cu un control al costurilor care si-a dovedit deja buna functionare”, a aratat ministrul.
El a subliniat faptul ca, cel putin in mandatul sau, Hidroelectrica nu se va intoarce la situatia de acum patru ani.
„Cine isi inchipuie ca Hidroelectrica se poate intoarce la naravurile de acum patru ani se inseala. Cel putin nu sub mandatul acesta. Hidroelectrica are in acest moment tot ce-i trebuie ca sa fie in afara influentelor nefaste si vom face tot ce este necesar pentru ca aceste lucruri sa continue”, a continuat Grigorescu.
El a sustinut ca banii obtinuti din listarea companiei nu mai trebuie sa mearga pentru acoperirea deficitului bugetar, cum s-a intamplat in cazul altor privatizari.
„Eu nu cred ca Romania mai este in postura in care sa vanda active pentru a acoperi deficite bugetare sau pentru a solutiona probleme de alcatuire a bugetului de stat. Primul criteriu pe care trebuie sa-l avem in vedere este daca aceasta companie are un viitor, care este acela si cum aceasta companie poate sa-si dezvolte pe termen mediu si lung capacitatile de productie. Eu cred ca Hidroelectrica are aceasta vocatie, inclusiv la nivel regional. Deci nu privatizare de dragul privatizarii, ci pentru ca Hidroelectrica are in fata un plan de dezvoltare solid, pe care il sustine cu mijloace financiare obtinute dintr-un aport la capitalul social”, a mai spus oficialul.
In opinia sa, listarea va trebui facuta atunci cand conditiile din piata vor permite maximizarea pretului la care vor fi vandute actiunile.
„Sigur ca privatizarea trebuie sa aiba ca scop si maximizarea fondurilor pe care compania le va obtine din majorarea de capital social. Trebuie sa avem in vedere recomandarea facuta de consultant cu privire la pretul optim si trebuie sa ne uitam la conditiile din piata, cand anume acestea vor fi intrunite, astfel incat aceasta privatizare sa fie poate cea mai mare privatizare pe care Romania a facut-o vreodata. Deci Romania trebuie sa-si aleaga momentul optim, pentru a-si maximiza pozitia in piata si pozitia companiei in sistemul energetic si in contextul regional”, a punctat Grigorescu.
intrebat daca in acest an crede ca se vor intruni conditiile de piata, el a raspuns: „Eu cred ca Hidroelectrica este bine sa se listeze. Cand anume, cand se vor intruni toate aceste conditii in ceea ce priveste piata, as specula sa spun in momentul de fata ca in ziua X sau Y se vor intruni acele conditii pe care le urmarim, adica cele care ne permit sa ne maximizam beneficiul. Aceasta tine de evaluarea tehnica facuta de consortiul de listare”.
Totusi el a admis faptul ca, de principiu, Hidroelectrica va fi listata doar dupa ce vor fi externalizate activele care nu au legatura cu activitatea de baza a companiei.
De asemenea, intrebat daca se mai ia in calcul listarea pe bursa de la Londra, in conditiile actuale, el a raspuns: „Sunt un adept de principiu al ideii ca Hidroelectrica este o companie extrem de importanta, care poate reprezenta, pentru statul roman si pentru economia romaneasca, un fanion pe pietele externe. Exista o decizie tehnica. Ramane de vazut care sunt beneficiile acestei listari. Cred ca nu numai evenimentele sau conjunctura de astazi ar trebui luate in calcul, este o discutie mai veche, iar, in momentul in care analiza va fi completa, vom decide daca si unde aceasta companie ar putea fi listata in afara de listarea de la Bursa de Valori Bucuresti”.
Grigorescu a anuntat anterior ca, vineri, Adunarea Generala a Actionarilor a numit Consiliul de Supraveghere provizoriu, pana la selectia unui Consiliu in baza ordonantei privind guvernanta corporativa.
Cei sapte membri ai Consiliului sunt: Ionut Purica (academician), Mihai Anutei (CEO Azomures), Robert Pana (vicepresedinte BVB), Craita Bucheru, Elena Voicu si Romeo Susanu din partea Ministerului Energiei, precum si Oana Truta, reprezentant al Fondului Proprietatea.
Consiliul de Supraveghere urmeaza sa numeasca un Directorat.
Hidroelectrica a iesit marti din insolventa, dupa patru ani de reorganizare judiciara.
Mai departe, dupa iesirea din insolventa, Ministerul Energiei, actionarul majoritar al Hidroelectrica, are in vedere listarea la bursa a unui pachet de 15% din actiunile companiei.
Compania a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 3,1 miliarde de lei si un profit de 1,1 miliarde de lei. Pentru acest an se asteapta obtinerea unui profit-record de 1,3 miliarde de lei.