Uniunea Europeana a adoptat in noaptea de luni spre marti o serie de masuri destinate combaterii evaziunii fiscale a companiilor multinationale, a anuntat Comisia Europeana, informeaza Reuters si AFP.

Ministrii europeni de finante au ajuns vineri la o solutie de compromis, insa au dat ragaz statelor membre pana luni, la ora 11,00 GMT, sa ridice eventuale obiectii, dupa ce Belgia si Cehia au spus ca trebuie sa se consulte pe plan intern inainte de a le valida, anunta Agerpres.

Masurile, propuse de Comisia Europeana in luna ianuarie si adoptate in noaptea de luni spre marti, fac parte dintr-o campanie impotriva multinationalelor care utilizeaza diverse portite legislative pentru a plati taxe mai mici. Printre masurile adoptate de statele UE se numara acordarea de puteri guvernelor pentru a taxa profiturile mutate de companiile cu sediul in UE in tarile cu taxe reduse, unde nu au nicio activitate reala de afaceri, precum si de a taxa activele dezvoltate in UE si ulterior transferate in afara blocului comunitar, o solutie utilizata deseori de multinationale pentru a evita plata taxelor pentru drepturile de proprietate intelectuala.

„Acordul incheiat astazi da o lovitura serioasa celor implicati in evaziunea fiscala a companiilor. O perioada indelungata, unele companii au putut sa profite de diferentele intre sistemele fiscale ale diferitelor state membre pentru a evita plata unor taxe in valoare de miliarde de euro’, a declarat comisarul european pentru afaceri economice, taxe si vami, Pierre Moscovici.

Insa, la aceasta solutie de compromis, care a trebuit sa fie acceptata in unanimitate de cele 28 de state membre, s-a ajuns dupa eliminarea sau amanarea unor prevederi, ceea ce ridica unele semne de intrebare cu privire la eficacitatea noilor masuri.

„Nu putem avansa o cifra precisa cu privire la taxele ce vor fi recuperate”, a declarat un oficial din Comisia Europeana, referindu-se la o estimare anterioara a Parlamentului European, care arata ca practicile de optimizare fiscala ale multinationalelor costa statele UE aproximativ 70 de miliarde de euro pe an.

In schimb, organizatia non-guvernamentala Oxfam si-a exprimat regretul vizavi de faptul ca prevederile au fost atenuate in cursul negocierilor, adaugand ca UE a ratat sansa de adopta masuri care sa descurajeze companiile sa-si transfere profiturile in diverse paradisuri fiscale.

Elaborarea de reguli in domeniul fiscalitatii la scara Uniunii Europene este foarte dificila, deoarece este nevoie de unanimitate in randul celor 28 de state membre UE, iar unele tari mai mici, care au politici fiscale destinate sa atraga multinationalele, se tem ca aceste companii vor pleca in alta parte, daca vor fi prea severe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here