La 31 mai a.c., presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, s-a intalnit, la sediul CCIB, cu domnul Lyuben Petrov, ministru adjunct al economiei, co-presedinte al partii bulgare la Consultarile romano-bulgare privind cooperarea economica desfasurate la Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri. Din delegatia care l-a insotit pe demnitarul bulgar a facut parte si domnul Bronislav Denev, seful Sectiei Economice si Comerciale a Ambasadei Bulgariei in Romania. La intalnire au participat, de asemenea, Mihai Andritoiu, vicepresedinte al CCIB si presedintele Sectiunii Comert, vicepresedinte al Camerei bucurestene, si George Vodislav, director general al CCIB.
In deschiderea intalnirii, presedintele Camerei bucurestene a facut o prezentare succinta a CCIB, a rolului si locului acesteia in viata economico-sociala a tarii noastre si a vorbit despre strategia de relatii externe a Camerei, potrivit careia spatiul balcanic constituie o prioritate. „Dincolo de actul simplu de comert, firesc intre doua tari vecine, cu o anumita complementaritate a economiilor si cu o lunga traditie in acest domeniu, consider ca relatiile economice dintre tarile noastre pot cunoaste o dezvoltare semnificativa prin concentrarea asupra cooperarii in domeniul industrial, in proiecte pe terte piete. Este o abordare care poate imprima consistenta si predictibilitate schimburilor comerciale bilaterale”, a declarat presedintele CCIB. Acest punct de vedere a fost impartasit de inaltul oaspete bulgar, care a declarat: „Daca vrem sa ne dezvoltam, trebuie sa fim mai flexibili, mai inovativi, sa ne unim eforturile, sa construim brand-uri comune si sa valorificam oportunitatile care ni se ofera, inclusiv pe piete precum: Federatia Rusa, tarile din fostul spatiu sovietic, India si R. P. Chineza.
Potrivit presedintelui CCIB, domenii precum: industria, sectorul IT, prelucrarea produselor agro-alimentare, cercetarea (fizica nucleara, nanomateriale si materiale cu memorie, aeronautica) ofera oportunitati reale de cooperare pentru oamenii de afaceri din cele doua tari. „Nanotehnologiile si industria aeronautica sunt sectoare pe care trebuie sa le abordam cu prioritate in documentele noastre strategice”, a punctat, la randul sau, Lyuben Petrov.
in opinia prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, organizarea unei „Zile a oportunitatilor de afaceri” dedicate Bulgariei, urmata de o misiune economica a CCIB la Sofia, precum si infiintarea, in viitorul apropiat, a unui Consiliu de Afaceri Romano – Bulgar, structura privata, cu un puternic caracter pro-activ, reprezinta pasi concreti pentru o mai buna cunoastere a celor doua comunitati de afaceri, cu efect asupra dinamizarii si diversificarii schimburilor comerciale bilaterale.
Ministrul adjunct al economiei din Republica Bulgaria, Lyuben Petrov, a apreciat in mod deosebit proiectele prezentate de presedintele CCIB si a exprimat intreaga sa sustinere pentru demersurile Camerei bucurestene vizand dezvoltarea relatiilor comerciale bilaterale, dar si a cooperarii in domeniile educational si stiintific.
in finalul intalnirii, seful Sectiei Economice si Comerciale a Ambasadei Bulgariei in Romania, aflat la sfarsitul misiunii sale in tara noastra, a adresat multumiri echipei Camerei bucurestene „pentru deschiderea dovedita, pentru parteneriatul pe termen lung, pentru reusita evenimentelor organizate impreuna si pentru prietenie”.
in anul 2015, valoarea totala a schimburilor comerciale ale Romaniei cu Bulgaria s-a cifrat la 3,7 mld. euro, in crestere cu 6,3% fata de anul anterior, plasand Bulgaria pe locul 11 in topul partenerilor comerciali ai tarii noastre. Exporturile romanesti au fost in valoare de 1,8 mld. euro (+2,2% fata de 2014), tara vecina fiind a 7-a piata de desfacere pentru marfurile romanesti cu o pondere de 3,3% din exportul total, iar importurile din Bulgaria au crescut la 1,9 mld. euro (+10,5%, comparativ cu anul anterior), ceea ce ii asigura locul 11 ca piata de origine a marfurilor intrate in tara noastra, cu o cota de piata de cca. 3%.