Operatiunile de transformare a gazului si petrolului in produse chimice folosite pentru fabricarea celor mai diferite produse, de la pungi de plastic la vopsea, au devenit vitale pentru a proteja mari companii petroliere precum Exxon Mobil Corp. sau Royal Dutch Shell de cea mai grava scadere a preturilor la energie din ultimul deceniu, informeaza Bloomberg.

„Produsele chimice au revenit in prim plan”, a declarat miercuri directorul financiar de la Royal Dutch Shell, Simon Henry. „Petrochimia a mers foarte bine”, a declarat la randul sau directorul financiar de la compania petroliera franceza Total SA, Patrick de la Chevardiere, informeaza Agerpres.

in perioadele in care pretul petrolului si gazelor naturale era unul ridicat, operatiunile de petrochimie erau doar o nota de subsol in bilanturile gigantilor petrolului. in prezent insa, cand majoritatea marilor companii petroliere pierd bani de pe urma diviziilor de explorare si productie, petrochimia a devenit una dintre cele mai importante, daca nu cea mai importanta, sursa de venituri. Explicatia este data de faptul ca preturile mici la gaze si petrol care provoaca pierderi diviziilor de explorare si productie inseamna materii prime mai ieftine si profituri mai mari pentru operatiunile din petrochimie.

Un exemplu este tocmai situatia de la Exxon Mobil, cea mai mare companie petroliera din lume. in primul trimestru, divizia de petrochimie a fost responsabila pentru aproape 75% din profitul de 1,8 miliarde de dolari raportat de grupul american. Comparativ, in urma cu doi ani, cand petrolul se tranzactiona la peste 100 de dolari barilul, divizia de petrochimie a fost responsabila pentru mai putin de 13% din profitul de 7,8 miliarde de dolari inregistrat in primul trimestru din 2014 de Exxon Mobil.

Situatia a fost similara la toate marile companii petroliere, inclusiv Shell Total si British Petroleum, in primul trimestru.

Chiar daca odata cu revenirea preturilor la petrol si gaze, marjele din petrochimie vor incepe probabil sa scada, directorii companiilor petroliere cred ca operatiunile de petrochimie vor profita de pe urma faptului ca cererea pentru plastic pe pietele emergente ramane puternica, in conditiile in care tot mai multi oameni intra in randul clasei mijlocii. si mai important este faptul ca giganti precum Shell si Exxon au investit in noi facilitati de productie, sau au retehnologizat unele existente, pentru a profita de abundenta unui produs colateral al boom-ului industriei de sist din Statele Unite, etanul. in loc sa utilizeze produse rafinate mai scumpe, precum nafta, ca materii prime pentru fabricile petrochimice, ele folosesc direct etanul, mai ieftin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here