Reprezentantii Complexului Energetic Oltenia au anuntat ca, incepand de la 1 iulie pana la sfarsitul anului 2016, doua mii de angajati vor ramane fara slujba, alte trei mii de persoane urmand sa fie disponibilizate in perioada 2017-2020, transmite Mediafax.
Consiliului de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia a avizat planul conducerii companiei, care prevede disponibilizarea a 2.000 de angajati, in anul 2016. in urma intalnirii cu sindicatele, care a avut loc miercuri, la sediul CEO, a fost anuntat si motivul pentru care este necesara aceasta masura.
”in contextul in care societatea a inregistrat pierderi cumulate in ultimii doi ani, in valoare totala de 1.655 milioane de lei si un profit pe primul trimestru al anului 2016 in valoare de 144 milioane de lei, trebuie constientizat faptul ca masurile de eficientizare si restructurare a companiei sunt necesare. Este imperios necesar ca aceste pierderi sa fie recuperate in perioada urmatoare, pentru ca aceasta companie sa ramana in piata si sa fie eficienta”, se precizeaza intr-un comunicat de presa al CEO.
Acest plan de reorganizare presupune ca 2.000 de salariati sa fie concediati in 2016, 2.000 in anul 2017 si cate 400 anual, pana in 2020. Administratia a propus ca persoanele care vor pleca in acest an din companie sa beneficieze de 10 salarii compensatorii.
”Coroborat cu trendul descrescator al productiei de energie bazata pe carbune, cu pretul acesteia estimat pentru perioada urmatoare, precum si cu necesitatea implementarii procesului de dezvoltare durabila si crestere a competitivitatii economice, administratia a prezentat proiectele majore care vor fi implemenate in perioada urmatoare: planul de eficientizare, reorganizare si restructurare pentru perioada 2016-2020, plan care a fost avizat de Consiliul de Supraveghere al companiei, planul de disponibilizari pentru perioada 2016-2017, incepand cu 01.07.2016, care cuprinde 2.000 de disponibilizati programati in acest an, din care 1.067 persoane pensionabile pana la 31 decembrie 2019, acest plan a fost de asemenea avizat de Consiliul de Supraveghere”, se mai precizeaza in comunicatul CEO.
Sindicalistii sustin ca nu sunt de acord cu acest plan, avizat de Consiliul de Supraveghere.
„intre dorinta si realizare e diferenta mare. Nu stiu cum se va putea face acest program de disponibilizari. Din cei 2.000 de oameni, poate numai 400 au protectie, restul ce fac? Statul sta nepasator la ceea ce se intampla cu producatorii de energie clasici. Eu cred ca nu se pot realiza aceste disponibilizari sau daca se incearca sa se realizeze va fi o explozie sociala in Oltenia, pentru ca nu e atat de simplu sa dai afara mii de oameni. Daca sunt persoane pensionabile, le da statul roman, pe perioada in care nu beneficiaza de ordonanta 36? Statul a facut praf tara asta. si vorbesc de Guvern, care a trecut, care este si care va fi. Salariatii nu vor accepta sa plece fara protectie sociala. Nu se va rezolva situatia, nici daca plecam toti, atata timp cat statul roman continua sa incurajeze baietii destepti”, a declarat Dumitru Pirvulescu, presedintele Federatiei Nationale Mine Energi, pentru MEDIAFAX.
in prezent, societatea are un numar de 15.168 de salariati.