China si alti producatori importanti de otel nu au reusit luni sa adopte masuri pentru a rezolva criza globala cu care se confrunta industria otelului, din cauza divergentelor privind cauzele supracapacitatilor de productie, transmite Reuters.
Ministri si oficiali din 30 de tari s-au intalnit luni la Bruxelles, la initiativa Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), pentru a incerca sa rezolve excesul de productie, dar singura concluzie a fost ca problema trebuie rezolvata intr-un mod structural si rapid, anunta Agerpres.
Reprezentantii SUA au dat vina pe China pentru esecul negocierilor, apreciind ca Beijingul trebuie sa actioneze in cazul supracapacitatilor de productie sau s-ar putea confrunta cu posibile actiuni comerciale din partea altor state.
„in cazul in care China nu ia masuri concrete pentru a-si reduce supracapacitatile de productie, mai ales in sectorul otelului, atunci problemele structurale fundamentale din industrie se vor mentine si guvernele afectate – inclusiv in SUA – nu vor avea alternativa decat adoptarea unor actiuni comerciale, pentru a evita efectele negative asupra industriilor lor interne si asupra angajatilor”, a afirmat secretarul de stat pentru Comert al SUA, Penny Pritzker.
Comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, a insistat ca guvernele nu ar trebui sa acorde subventii care sa mentina functionarea fabricilor care nu sunt viabile, iar firmele controlate de stat ar trebui sa se supuna reglementarilor din sectorul privat.
Adjunctul ministrului Comertului din China, Zhang Ji, a declarat ca tara sa a a redus cu 90 de milioane de tone capacitatea de productie si intentioneaza sa o diminueze cu inca 100-150 milioane de tone.
Piata chineza se confrunta cu o supraoferta de otel, in conditiile in care incetinirea celei mai mari economii asiatice a afectat cererea interna de otel, astfel ca acesta este vandut pe pietele mondiale la preturi de dumping. Potrivit expertilor, China, responsabila pentru jumatate din productia mondiala de otel, se confrunta in prezent cu o supraproductie de 340 milioane de tone, adica dublu fata de cantitatea de otel produsa anual in Uniunea Europeana.
infiintata in anul 1961, OECD joaca un rol de consiliere pentru guvernele tarilor puternic dezvoltate, in materie de politica economica, sociala si de guvernare. Cele 34 de state membre OECD detin impreuna aproximativ 60% din economia mondiala, 70% din comertul mondial si 20% din populatia lumii.