Un procent de 69% din antreprenorii din Romania, aflati la inceput de drum, se folosesc de resurse proprii pentru a pune pe picioare un business propriu, potrivit studiului EY “Barometrul afacerilor de tip startup din Romania”.
69% dintre respondentii participanti la studiu au indicat fondurile proprii, inclusiv imprumuturi de nevoi personale si salariul incasat dintr-un alt loc de munca decat startup-ul, ca fiind cea mai importanta sursa de finantare. Pe urmatoarele doua locuri se situeaza fondurile europene si finantarile nerambursabile oferite de statul roman, familia si prietenii reprezentand doar a patra cea mai importanta sursa pentru startup-urile locale, anunta Mediafax.
Cei mai multi antreprenori aflati la inceput de drum dedica 10 ore afacerii lor in fiecare zi, ceea ce indica faptul ca lucreaza cu 21% mai mult decat angajatii cu norma intreaga din Romania.
Potrivit aceluiasi studiu, 38% dintre antreprenorii respondenti au un venit lunar situat sub 500 EUR, iar 11% depasesc nivelul de 2.000 EUR pe luna. in Romania, venitul mediu net in luna noiembrie 2015 s-a ridicat la 432 EUR.
Continuarea procesului de relaxare fiscala este important pentru 46% dintre antreprenori, 26% dintre respondenti isi doresc o relaxare fiscala care sa vizeze numai startup-urile, in timp ce 20% considera ca o relaxare fiscala generala la nivelul firmelor ar avea cel mai mare impact in sustinerea antreprenorilor.
in topul masurilor de urmat de catre autoritati pentru a sustine initiativa antreprenoriala intra si reducerea birocratiei (14%), crearea mai multor programe de finantare pentru startup-uri din Fonduri Europene sau fonduri nerambursabile din partea statului roman, dar si crearea unor institutii care sa sprijine in mod real startup-urile prin consultanta, spatii de lucru, incubatoare de afaceri administrate si finantate de stat; un e-ghiseu functional si digitalizarea institutiilor.