Dispozitivele mobile castiga batalia: raspandirea lor la nivel mondial este atat de mare incat, in 2020, numarul persoanelor care vor avea cel putin un astfel de dispozitiv il va depasi pe al celor care au electricitate, apa potabila sau un autoturism, conform ultimelor previziuni ale companiei de tehnologie Cisco, relateaza agentia EFE.

Numarul utilizatorilor de dispozitive mobile, inclusiv phablete (un hibrid intre telefon si tableta) va ajunge in 2016 la 5,4 miliarde persoane, circa 70% din populatia estimata pentru acest an, se mentioneaza in studiul „Visual Networking Index – Global Mobile Data Traffic Forecast”, publicat saptamana aceasta de compania din California (SUA), anunta Agerpres.

Cifra este superioara previziunilor internationale privind accesul la anumite servicii publice, precum electricitate (5,3 miliarde persoane) si apa potabila (3,5 miliarde persoane), sau la alte bunuri de consum, cum sunt autoturismele (2,8 miliarde persoane), conform Cisco.

Compania estimeaza ca in cinci ani vor fi 11,6 miliarde de telefoane mobile, dispozitive si conexiuni, inclusiv circa 8,5 miliarde telefoane personale, fata de 7,9 miliarde in 2015. Dintre acestea, 67% vor fi „inteligente”, fata de 36% in 2015.

Nimeni nu isi imagina la aparitia, in 2000, a primului telefon mobil cu camera, ca avantul va fi de asa natura incat acestea vor fi, in cinci ani, conform Cisco, „principalele responsabile” pentru cel mai mare trafic de Internet, cu 72% din total.

Pe regiuni, America de Nord va continua sa domine clasamentul, in 2020, cu cel mai mare numar de conexiuni pe telefonul mobil (95% dintre abonatii din regiune), urmata de Europa Orientala (86%), Europa Occidentala si Centrala (84%), Asia si Pacific (72%), America Latina (70%) si Orientul Mijlociu si Africa (52%).

Cresterea ariei de acoperire pentru telefonia mobila si a cererii de continut pe anumite platforme va impulsiona, de asemenea, majorarea numarului de utilizatori de doua ori mai rapid decat cea a numarului de locuitori, pana in 2020.

„Mobilitatea este mijlocul predominant care permite transformarea digitala globala”, precizeaza, intr-un comunicat, Doug Webster, vicepresedinte de Tehnici de Piata pentru Furnizorii de Servicii, din cadrul companiei americane.

La toate acestea trebuie adaugat faptul ca smartphone-urile, laptopurile, tabletele si phabletele vor acoperi 98% din eventualul trafic mobil de internet, se mentioneaza in comunicat.

„Schimbul” digital va creste la niveluri de neimaginat datorita atator dispozitive mobile, de 120 de ori mai mult fata de 2010, si va ajunge la 366,8 exabytes, echivalentul a 81.000 de miliarde fotografii Instagram sau 7.000 miliarde de filme pe Youtube, fata de 44,2 exabytes in 2015.

Ceea ce nu se va dezvolta la fel de repede va fi raspandirea, similara, a traficului mobil in toate regiunile lumii, fiindca aceasta depinde de capacitatea economica si de eficienta retelelor.

Lideri in privinta ritmului de crestere vor fi Africa si Orientul Mijlociu care, conform previziunilor, vor inregistra o crestere de 15 ori a fluxului de date.

Acestea vor fi urmate de Asia si Pacific (crestere de noua ori), Europa Centrala Orientala si America Latina (crestere de opt ori) si Europa Occidentala si America de Nord (de sase ori).

Viteza va fi, de asemenea, un element care va determina „o explozie exponentiala” in retelele mobile, deoarece, conform studiului, va creste de 3,2 ori din 2015, de la 2 megabytes pe secunda la 6,5 megabytes pe secunda in 2020, datorita retelelor 4G, al caror trafic va creste de 13 ori in aceasta perioada.

O situatie similara se va observa si cazul inregistrarilor video cu dispozitive mobile, care va avea cel mai ridicat indice de crestere comparativ cu alte aplicatii si pentru care se estimeaza ca, in cinci ani, va concentra 75% din traficul mondial de date.

Expertii preconizeaza, in plus, „un impact semnificativ” pe termen mediu al convergentei tehnologiilor, precum tendinta de a conecta la retea toate dispozitivele din jurul omului si accesorii precum ceasurile inteligente si ochelarii speciali, pe langa senzori si avansurile din domeniul roboticii.

Webster recomanda ca toate acestea sa fie privite cu siguranta ca acest „avans al Internetului lucrurilor” – retea de obiecte cotidiene interconectate – va continua sa se transforme in „beneficii tangibile pentru populatie, afaceri si societate”.

Utilizatorii vor cere de fiecare data mai multe filme de inalta rezolutie, mai multa banda larga si procesatoare mai rapide, ceea ce, de asemenea, va implica o crestere a numarului dispozitivelor de a patra generatie (4G), conform Cisco.

Astfel, acest val de utilizatori de dispozitive mobile, de dispozitive inteligente, video si retele 4G va creste de opt ori traficul de date mobile in urmatorii cinci ani. in definitiv, alta explozie tehnologica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here