Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care interzice fumatul in spatiile publice, la doua zile dupa ce judecatorii CCR au decis ca actul normativ este constitutional.
”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 29 ianuarie a.c., decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun”, a anuntat Administratia Prezidentiala informeaza Mediafax.
Legea antifumat este constitutionala, au decis miercuri judecatorii CCR in unanimitate, respingand sesizarea formulata de 33 de senatori, care au sustinut ca, prin definirea spatiului public inchis, acest act normativ introduce o forma de discriminare.
Conform legii adoptate de Camera Deputatilor, fumatul este interzis in „orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.
De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.
Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.
Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta. Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: „Camera pentru fumat”, „Loc pentru fumat”.
Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.
Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere. Savarsirea unei noi contraventii la prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.
Legea antifumat a fost initiata de deputata PSD Aurelia Cristea, care a fost sprijinita de mai multe ONG-uri in promovarea acestui proiect. Cristea a spus ca nu a facut altceva decat sa preia legea antifumat de la deputatul PSD Manuela Mitrea si sa amendeze legea, in urma un demers de dezbatere publica inspirat din bunele practici ale statelor europene. in prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.
IRES: Peste trei sferturi dintre romani sunt de acord cu interzicerea fumatului in spatii publice
Trei sferturi (75%) dintre respondentii unui sondaj IRES, realizat in perioada 21-25 ianuarie, spun ca nu fumeaza deloc tutun, iar 79% au o parere buna sau foarte buna despre legea care interzice fumatul in spatiile publice din Romania, informeaza Agerpres.
Potrivit sondajului facut public miercuri, 18% dintre subiecti afirma ca fumeaza tutun zilnic, iar 7% sustin ca fumeaza tutun mai rar. Procentul celor care fumeaza tutun zilnic este mai ridicat in cazul respondentilor cu varste intre 18 si 35 ani comparativ cu celelalte categorii de varsta.
Totodata, 93% dintre participantii la sondaj au auzit despre legea care prevede interzicerea fumatului. 79% au o parere buna sau foarte buna cu privire la interzicerea fumatului in toate spatiile publice, inclusiv baruri si cafenele.
„30% dintre respondentii care ies in localuri minim o data pe an afirma ca legea antifumat le va influenta comportamentul referitor la iesirile in oras; astfel, 15% dintre intervievati sustin ca vor iesi mai des in oras, 1% dintre ei declara ca vor incepe sa iasa in oras odata cu implementarea acestei legi, iar 10% dintre participantii la studiu sustin ca odata cu adoptarea legii vor iesi mai rar in oras. in acelasi timp, 69% dintre respondenti declara ca obiceiurile lor nu vor fi influentate de legea antifumat”, se arata in comunicatul de presa care insoteste sondajul IRES.
Studiul mai releva ca 51% dintre romani nu permit niciodata fumatul in casa, in timp ce 25% sustin ca fumatul, desi nu este permis in intreaga casa, este permis in unele camere sau intr-o singura camera. Doar 2% dintre participantii la studiu declara ca in casele lor fumatul este permis peste tot.
Un sfert (26%) dintre fumatorii participanti la acest studiu cheltuie pana la 30 lei saptamanal pe tigari, 19% cheltuie intre 31 si 50 de lei, iar 30% cheltuie intre 51 si 100 lei saptamanal.
„Doar 1% dintre participantii la studiu folosesc alte produse din tutun, care nu se fumeaza, de exemplu tutunul de prizat sau cel de mestecat, acelasi procent din populatia investigata utilizand o tigara electronica in prezent; totusi, 8% dintre intervievati au folosit, in trecut, tigara electronica”, precizeaza comunicatul IRES.
Potrivit sondajului, 82% dintre fumatorii intervievati au deprins acest obicei inainte de 22 de ani, iar aproape jumatate dintre subiecti au raspuns ca au fumat prima data inainte de 18 ani. Astfel, 13% dintre subiecti fumeaza de maxim 5 ani, 16% fumeaza de o perioada situata intre 6-10 ani, 17% – intre 11 si 15 ani, 18% – intre 16 si 20 de ani, 20% – intre 21 si 30 de ani, 15% – peste 31 de ani.
in ceea ce priveste numarul de tigari fumate pe zi, 11% dintre subiectii fumatori au raspuns ca fumeaza intre 1 si 5 tigari, 26% – intre 6 si 10 tigari, 20% – intre 11 si 15 tigari, 32% – intre 16 si 20, 8% – mai mult de 20. Potrivit sondajului, aproximativ jumatate dintre respondenti (52%) fumeaza prima tigara in primele 30 de minute ale diminetii.
Dintre respondentii fumatori, 43% au vizitat un doctor sau un specialist in probleme medicale in ultimul an. Dintre acestia, 68% au facut acest lucru o data sau de doua ori, 19% au vizitat un specialist in probleme medicale de trei pana la cinci ori, iar 13% de la sase sau mai multe ori.
„Patru din zece fumatori care au participat la acest studiu declara ca au incercat sa se lase de fumat in ultimul an de zile. Aproximativ o cincime dintre fumatorii intervievati intentioneaza, conform propriilor declaratii, sa renunte la fumat in urmatoarea luna, iar mai mult de un sfert dintre ei nu sunt interesati sa se lase de fumat. Respondentii cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani sunt cel mai putin interesati sa renunte la fumat”, se mai arata in comunicatul citat.
in ceea ce priveste avertismentele de pe pachetele de tigari, studiul releva ca acestea nu par sa aiba un impact puternic asupra fumatorilor. 70% dintre cei intervievati spun ca nu s-au gandit sa renunte la fumat din cauza acestor avertismente.
Sondajul a fost realizat pe un esantion de 2.074 indivizi de 18 ani si peste si are o eroare maxima tolerata de ą 2,2%.