Un nou raport Greenpeace arata ca pentru limitarea efectelor daunatoare asupra climei pe glob, e nevoie ca emisiile de la termocentralele pe carbune din UE sa fie reduse intr-un ritm de trei ori mai rapid decat cel actual.

Raportul “Sfarsitul unei ere – De ce fiecare tara europeana are nevoie de un plan de eliminare a carbunelui” [1], realizat de Greenpeace Marea Britanie si Climate Action Network (CAN) Europe, conchide ca avem nevoie de masuri accelerate de tranzitie spre energie regenerabila pentru respectarea obiectivului ce vizeaza evitarea cresterii temperaturii globale cu 2 grade, valoare acceptata la nivel mondial, in contextul incalzirii globale.

Peste tot in lume, organizatii ale societatii civile cer eliminarea combustibililor fosili si inlocuirea lor cu surse regenerabile de energie. Discutiile despre schimbarile climatice se concentreaza de multe ori pe solutii, explorarea oportunitatilor oferite de expansiunea rapida a sectorului energiilor regenerabile, dar si pe cresterea substantiala a eficientei energetice. Dar este important sa se acorde atentia cuvenita si problemei in sine – arderea combustibililor fosili.

Raportul lansat recent analizeaza situatia celor 22 de state membre ale UE care inca se bazeaza pe termocentrale pe carbune pentru productia de energie electrica si subliniaza faptul ca utilizarea carbunelui ameninta sansele de limitare a incalzirii globale. Datele prezentate sunt rezultatul unui an de cercetare si cartografiere a tuturor termocentralelor pe carbune din Europa.

Documentul arata ca liderii politici europeni trebuie sa sustina eforturile de eliminare treptata a centralelor poluante pe carbune. Datele raportului global au fost facute publice in timp ce oficiali din intreaga lume negociaza asupra unui nou acord global pentru reducerea emisiilor la summitul ONU de la Paris dedicat schimbarilor climatice.

Greenpeace le cere liderilor europeni sa rezolve problema poluarii de la termocentralele pe carbune prin stabilirea de planuri nationale si a unor termene pentru eliminarea cat mai accelerata a carbunelui din sectorul energetic. Marea Britanie a devenit recent prima economie din grupul G20 care a anuntat un astfel de plan pentru inchiderea tuturor termocentralelor pe carbune pana in 2025. Aceasta a fost precedata de o decizie similara in Austria, care a decis sa inchida ultima termocentrala pana in 2025. De asemenea, Finlanda s-a angajat deja sa elimine treptat carbunele pana in anul 2020.

in Romania, cele 14 termocentrale pe carbune au fost responsabile pentru 18% din emisiile de gaze cu efect de sera in anul 2014.

„De mai bine de trei ani, guvernele tarii noastre se straduiesc sa vina cu o noua strategie energetica nationala, iar acest proces este inca deschis. Pe de alta parte, zonele miniere asteapta de douazeci si cinci de ani sprijinul guvernului pentru iesirea din declinul economic cauzat de caracterul lor monoindustrial. in contextul negocierilor climatice de la Paris, consideram ca Romania se afla in punctul cel mai potrivit de pana acum pentru asumarea tranzitiei catre un viitor energetic curat, bazat pe surse regenerabile de energie. Greenpeace solicita actualului guvern axarea noii strategii energetice in jurul surselor regenerabile de energie, stabilirea unui calendar pentru inlocuirea carbunelui in mixul energetic si demararea unui proces de reorientare economica si redresare a zonelor monoindustriale dependente de carbune.” Ionut Cepraga – Coordonator de campanii, Greenpeace Romania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here