Greenpeace Romania a transmis ieri o scrisoare1 catre Premierul Romaniei in care solicita respingerea Hotararii de Guvern privind exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din judetul Gorj.
In acest moment, Complexul Energetic Oltenia asteapta o hotarare de guvern care sa aprobe culoarele de expropriere si sumele pentru despagubirea familiilor ce urmeaza a fi expropriate, hotarare ce se afla in curs de aprobare.
Organizatia avertizeaza ca intrarea in vigoare a acestei HG ar aduce o serie de neajunsuri majore de ordin social, de mediu si economic.
incalcarea dreptului la proprietate
O parte a locuitorilor din zona nu vor sa fie expropriati, insa prin declararea statutului de lucrare de utilitate publica, acestia vor fi expropriati fortat. Statutul de cauza de utilitate publica nu trebuie instituit pentru a ocoli un proces just de negociere, ci doar in situatii complet justificate, aici nefiind cazul. Greenpeace considera ca mineritul energetic nu isi mai are locul in randul cauzelor de utilitate publica, in secolul XXI. in Cehia, de exemplu, tara care isi obtine energia in cea mai mare parte din carbune, exproprierile sunt interzise prin lege iar companiile sunt obligate sa negocieze echitabil cu proprietarii de terenuri si imobile pentru preluarea proprietatilor.
Se vor defrisa paduri pentru extragerea carbunelui
Hotararea de guvern contestata de Greenpeace va permite daune iremediabile pentru mediu. Sutele de hectare propuse pentru expropriere includ si suprafete impadurite, a caror distrugere va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului. in plus, defrisarile provocate vor avea ca scop extractia de carbune, combustibilul cu cel mai mare aport la efectul de sera, responsabil pentru schimbarile climatice. Astfel, prejudiciul adus mediului este unul dublu.
Masuri neconcurentiale
in cazul carierei Jilt Nord, Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de peste 3,3 milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru plata compensatiilor catre localnicii expropriati. Nota de fundamentare aferenta hotararii ignora impactul asupra mediului concurential, nu mentioneaza ajutorul de stat2, iar in privinta necesitatii avizarii de catre Consiliul Concurentei, documentul concluzioneaza ca „Proiectul de hotarare nu se refera la acest domeniu.” Greenpeace considera inadmisibila ignorarea acestor efecte. De asemenea, sprijinul financiar oferit de catre stat unei companii contravine normelor europene privind concurenta, ceea ce va duce la deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.
Lipsa perspectivelor de dezvoltare a zonei nu mai trebuie ignorata
Guvernul trebuie sa ofere planuri de redresare pentru zonele miniere, planuri concrete care sa stimuleze investitiile in sectoare noi de activitate, precum si reconversia fortei de munca disponibilizate din minerit si din activitatile conexe. Este imperios necesara schimbarea caracterului monoindustrial al zonelor carbonifere din Romania si inscrierea acestora pe un traiect al dezvoltarii multisectoriale.