Grecia a adoptat toate reformele incluse in primul pachet de masuri convenite cu creditorii din zona euro, ceea ce permite ca Atena sa primeasca viitorarea transa de imprumut, de 2 miliarde de euro, a declarat sambata presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, transmite Reuters.

Statul elen are nevoie de cele 2 miliarde de euro pentru plata salariilor angajatilor din sectorul public si achitarea unor arierare.

Fondurile fac parte din programul de sustinere financiara in valoare de 86 de miliarde de euro convenit in vara de autoritatile elene si reprezentantii zonei euro.

Secretarii de stat din Ministerele de Finante ai tarilor din zona euro au analizat sambata progresele realizate de Grecia in adoptarea reformelor.

”in baza ultimelor informatii, reprezentantii zonei euro au fost de acord ca autoritatile din Grecia au finalizat primul set de reforme si masurile din sectorul financiar care sunt esentiale pentru succesul procesului de recapitalizare”, a spus Dijsselbloem.

El a aratat ca au fost create conditiile pentru aprobarea oficiala in board-ul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), luni, a furnizarii transei de 2 miliarde de euro.

Parlamentul Greciei a aprobat joi reformele necesare deblocarii noii transe de ajutor financiar international. Legea include reglementari privind arieratele fiscale si confiscarea locuintelor in cazul neplatii ratelor la credite.

Acordul reprezentantilor Ministerelor de Finante din zona euro va permite ESM sa ia decizii de la caz la caz pentru transferarea banilor necesari recapitalizarii sectorului bancar elen.

ESM a alocat deja cele 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea bancilor din Grecia, iar necesarul este estimat la 6-9 miliarde de euro, a declarat vineri un oficial din zona euro.

Testele de stres ale BCE au aratat ca cele mai mari patru banci din Grecia, respectiv NBG, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank, toate cu operatiuni in Romania, au un deficit de capital de 4,4 miliarde de euro in scenariul de baza si de 14,4 miliarde de euro in conditii adverse.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here