Anul 2016 va fi unul de referinta pentru economia mondiala, in conditiile in care Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite urmeaza sa inceapa procesul de normalizare a dobanzilor dupa sapte ani de relaxare monetara fara precedent in istorie, se arata intr-un raport al Credit Suisse.

inceperea procesului de inasprire a politicii monetare de catre Fed se va produce intr-o economie globala in care exista divergente record de strategie intre cele mai dezvoltate economii si o intersectare a problemelor structurale cu dinamica normala a ciclurilor, afirma in raportul referitor la perspectivele mondiale Ric Deverell, director pentru cercetare la Credit Suisse.

Deverell explica faptul ca in loc sa urmeze modelul Fed, asa cum s-a intamplat in ciclurile economice precedente, Banca Centrala Europeana (BCE) si Banca Japoniei vor relaxa probabil politicile monetare, in timp ce autoritatile din China continua sa combata excesele investitiilor din trecut, informeaza Mediafax.

Oficialul Credit Suisse noteaza ca „intersectatea problemelor ciclice cu cele structurale va rezulta probabil in schimbari substantiale in circulatia capitalului la nivel global”.

Credit Suisse anticipeaza ca Fed va majora dobanda de politica monetara de patru ori in 2016, iar perspectivele economice in lume vor fi divergente.

Banca elvetiana prognozeaza intr-un scenariu de baza ca in 2016 va avea loc o redresare economica modesta, alimentata de stabilitatea consumului pe pietele dezvoltate.

in China, echipa coordonata de Deverell considera ca economia va raspunde la masurile de stimulare adoptate recent de banca centrala, cu toate ca scaderea investitiilor este un risc major pentru perspectiva de crestere.

in cazul Statelor Unite, Credit Suisse se asteapta ca accelerarea inflatiei core, care exclude preturile volatile ale alimentelor si energiei, sa duca la cresterea dobanzilor si la inasprirea conditiilor de finantare.

intre 10 plasamente recomandate de Credit Suisse pentru anul viitor se afla achizitiile de dolari in detrimentul euro si al francului elvetian, banca anticipand amplificarea impactului politicilor divergente ale Fed si BCE. Credit Suisse considera probabil ca Banca Nationala a Elvetiei sa previna in continuare aprecierea francului fata de euro.

Banca elvetiana mai recomanda plasamentele in actiuni europene, in perspectiva inaspririi politicii monetare a Fed, a deprecierii euro catre nivelul de paritate si a extinderii programului BCE de suplimentare a lichiditatilor prin achizitii de obligatiuni.

Credit Suisse anticipeaza o evolutie ascendenta a profiturilor companiilor europene, care va face ca actiunile acestora sa aiba performante mai bune decat titlurile companiilor americane.

Alte operatiuni recomandate de Credit Suisse sunt vanzarea de dolari australieni in favoarea celor americani, cumpararea de obligatiuni germane pe termen de doi ani si vanzarea de titluri ale Trezoreriei SUA cu scadenta de cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here