Un nou studiu Greenpeace Romania isi propune sa faciliteze accesul celor interesati de sursele de finantare disponibile pentru investitii in domeniul energiei regenerabile si al eficientei energetice la informatie si resurse in timp util. Materialul “Surse de finantare 2014 – 2020. Domeniu: Energie Regenerabila, Eficienta Energetica”1, adresat potentialilor initiatori de proiecte in acest domeniu, din mediul administrativ, dar si din mediul privat, face o sinteza a surselor de finantare disponibile in prezent si in viitorul apropiat, atat pentru mediul rural, cat si pentru cel urban. Studiul, lansat initial in luna iunie a acestui an, este disponibil acum in format actualizat pe situl Greenpeace Romania.
Materialul urmareste descrierea conditiilor generale de accesare a finantarilor disponibile prin Programele Operationale (fonduri alocate de catre Uniunea Europeana si Guvernul Romaniei) si din alte surse (ex.: Programul BAS Romania), asa cum sunt prezentate pe website-urile oficiale ale Ministerului Fondurilor Europene si ale Autoritatilor de management/ Organismelor Intermediare.
Greenpeace sustine tranzitia catre un viitor energetic axat in jurul resurselor regenerabile, cu impact negativ redus asupra mediului, sanatatii si economiei, si nedaunator pentru mediu. Studiile Greenpeace arata ca tara noastra are un potential ridicat pentru generarea energiei din surse regenerabile: pana in 2050, Romania si-ar putea acoperi 84% din necesarul energetic din surse solare, eoliene, termale etc. Aceasta tranzitie presupune eforturi si angajamente politice la nivel decizional inalt, implementate prin strategii, legislatie si finantari. Totodata, tranzitia catre energie curata are implicatii mari si la nivel local si individual prin implementarea de instalatii fotovoltaice sau eoliene pentru consum la nivel de gospodarie, ferma sau comunitate.
“Ne dorim ca investitiile in surse curate de energie si in reducerea consumului sa devina un fenomen extins in intreaga tara, la toate nivelurile: de la echiparea gospodariilor la cea a institutiilor si companiilor. Cu cat vor fi mai multe astfel de investitii, cu atat ele vor fi mai accesibile si mai usor de implementat. Este important sa aratam ca etapa de pionierat se apropie de final si ca terenul pentru investitii la scara larga este deja pregatit.”, declara Ionut Cepraga, Coordonator de Campanii Greenpeace Romania.
De altfel, Greenpeace Romania a echipat in iunie 2015 Școala Gimnaziala nr. 1 din Rovinari cu o instalatie fotovoltaica de 10 kW. Școala isi va reduce astfel atat costurile energetice, cat si impactul asupra mediului, generand practic o parte din energia de care are nevoie pentru a functiona. “Nu suntem pioneri in domeniu, dar astfel de exercitii sunt relativ izolate in Romania. intrucat ne dorim raspandirea cat mai rapida a unor astfel de proiecte, venim cu acest material in intampinarea celor interesati de utilizarea energiei curate.“ , a adaugat Ionut Cepraga.