Romania a inregistrat in septembrie a doua inflatie negativa din Uniunea Europeana, de -1,5%, 17 din cele 28 de state membre consemnand evolutii negative ale indicatorului, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistica Eurostat.
In zona euro, inflatia anuala a fost de -0,1% in septembrie, in scadere de la 0,1% in august, potrivit Mediafax.
In septembrie 2014, inflatia din zona euro a fost de 0,3%.
La nivelul Uniunii Europene, inflatia anuala a fost de -0,1% in septembrie, dupa stagnarea de preturi care a avut loc in august.
Dintre cele 17 state membre cu evolutie negativa a inflatiei, cele mai scazute rate anuale au fost consemnate in Cipru (-1,9%), Romania (-1,5%) si Spania (-1,1%).
Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Malta (1,6%), precum si de Belgia, Portugalia si Suedia (0,9%).
Cea mai mare contributie la inflatia anuala din zona euro a venit din partea restaurantelor si cafenelelor (+0,12 puncte procentuale), legume (+0,11 puncte procentuale) si tutun (+0,08 puncte procentuale), in timp ce carburantii pentru transport (-0,71 puncte procentuale), combustibilii pentru incalzire (-0,25 puncte procentuale) si laptele, branzeturile si ouale (-0,06 puncte procentuale) au avut cel mai mare impact de scadere.
Potrivit datelor INS, rata anuala a inflatiei din Romania a fost in septembrie de -1,7%, revenind la nivelul din iulie, dupa ce in august s-a adancit la -1,9%, pe fondul cresterii preturilor de consum cu 0,9% la alimente si cu 0,1% la servicii in cursul lunii septembrie.
Masurata prin indicele armonizat al preturilor de consum, rata anuala a inflatiei s-a situat la -1,5%.
Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie.
BNR a revizuit in jos, la inceputul lunii august, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.