Romania a inregistrat in septembrie a doua inflatie negativa din Uniunea Europeana, de -1,5%, 17 din cele 28 de state membre consemnand evolutii negative ale indicatorului, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistica Eurostat.

In zona euro, inflatia anuala a fost de -0,1% in septembrie, in scadere de la 0,1% in august, potrivit Mediafax.

In septembrie 2014, inflatia din zona euro a fost de 0,3%.

La nivelul Uniunii Europene, inflatia anuala a fost de -0,1% in septembrie, dupa stagnarea de preturi care a avut loc in august.

Dintre cele 17 state membre cu evolutie negativa a inflatiei, cele mai scazute rate anuale au fost consemnate in Cipru (-1,9%), Romania (-1,5%) si Spania (-1,1%).

Cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Malta (1,6%), precum si de Belgia, Portugalia si Suedia (0,9%).

Cea mai mare contributie la inflatia anuala din zona euro a venit din partea restaurantelor si cafenelelor (+0,12 puncte procentuale), legume (+0,11 puncte procentuale) si tutun (+0,08 puncte procentuale), in timp ce carburantii pentru transport (-0,71 puncte procentuale), combustibilii pentru incalzire (-0,25 puncte procentuale) si laptele, branzeturile si ouale (-0,06 puncte procentuale) au avut cel mai mare impact de scadere.

Potrivit datelor INS, rata anuala a inflatiei din Romania a fost in septembrie de -1,7%, revenind la nivelul din iulie, dupa ce in august s-a adancit la -1,9%, pe fondul cresterii preturilor de consum cu 0,9% la alimente si cu 0,1% la servicii in cursul lunii septembrie.

Masurata prin indicele armonizat al preturilor de consum, rata anuala a inflatiei s-a situat la -1,5%.

Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie.

BNR a revizuit in jos, la inceputul lunii august, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here