Grecia va ramane la ”terapie intensiva” pentru mult timp si s-ar putea redresa numai cu un nou ajutor international substantial, chiar daca pentru moment a evitat incapacitatea de plata, avertizeaza analisti participanti la o conferinta a Brookings Institution, relateaza MarketWatch.
Statul elen s-a aflat intr-un ciclu de datorii excesive si default inca din 1833, iar 100 de ani mai tarziu inca mai avea de platit datorii istorice, a aratat Carmen Reinhart, economist la Universitatea Harvard, informeaza Mediafax.
Reinhart a spus ca va fi nevoie de o actiune majora pentru a sparge acest ciclu al datoriilor, iar un element esential al oricarei solutii ar fi o reducere semnificativa atat a datoriei publice cat si a celei private.
Grecia si creditorii din zona euro au convenit in august al treilea program de sustinere financiara a tarii, in valoare de 86 de miliarde de euro.
Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, Fondul Monetar International si Mecanismul European de Stabilitate vor analiza din octombrie stadiul reformelor din Grecia, urmand sa fie aplicata si o restructurare a datoriei suverane, potrivit unor surse europene.
Ministrii de Finante ai tarilor din zona euro vor discuta despre reformele necesare in Grecia cu ocazia reuniunii informale programate sambata la Luxemburg. Dar implimentarea reformelor este imposibila inaintea alegerilor parlamentare elene din 20 septembrie.
Analiza din octombrie va fi prima oportunitate de discutare a restructurarii datoriilor Greciei.
FMI a avertizat in mai multe randuri ca nivelul datoriilor Greciei este nesustenabil, fiind necesara o restructurare semnificativa a acestora.
Christopher Pissarides, de la London School of Economics, detinator al unui premiu Nobel, a spus ca Grecia are inca probleme structurale, cum ar fi productivitatea scazuta si lipsa competitivitatii. Este probabil ca Grecia sa aiba nevoie de ajutor international o perioada mai lunga de timp decat cei 3-4 ani cat au durat programele de reforma pentru alte economii europene, a apreciat Pissarides.
Christopher House, economist la University of Michigan, a avertizat ca austeritatea din Grecia va fi dureroasa, urmand sa aiba loc scaderi considerabile ale productiei pe termen scurt si lung, chiar daca reducerea cheltuielilor bugetare ar fi amanata.
Grecia va plati imprumuturile catre institutiile europene pana in 2054, considera Julian Schumacher, economist la University of Mainz. El considera ca statele din zona euro ar trebui sa ia in considerare stergerea datoriilor Greciei, cu conditia unei perioadea lungi de politici bugetare corecte, asa cum au procedat FMI si Banca Mondiala cu cele mai sarace state ale lumii.
Potrivit estimarilor Comisiei Europene, economia Greciei aproape va stagna in acest an. Potrivit datelor institutului elen de statistica, rata somajului se situa in iunie la 25,2%.