Investitorii care se uita catre periferia sudica a Europei pentru noi semne de criza ar trebui sa priveasca in directie opusa, catre Finlanda, unul dintre cei mai aspri critici ai Greciei, dar care devine o noua veriga slaba a zonei euro, relateaza Bloomberg.

Economia Finlandei, cel mai nordic membru al zonei euro, inregistreaza una dintre cele mai slabe performante din regiune, partial pentru ca nu reuseste sa construiasca o piata a muncii competitiva, iar investitorii incep sa evite o tara care a creat companii precum Nokia si UPM-Ky.

Cererea pentru o emisiune de obligatiuni guvernamentale finlandeze pe termen de 10 ani, in valoare de 3 miliarde de euro, din luna august, a fost dezamagitoare, potrivit Nordea Bank.

Economia Finlandei este pe cale sa se contracte in 2015 petru al patrulea an consecutiv, potrivit estimarilor Guvernului, care l-au determinat pe Jan von Gerich, analist la Nordea, sa scrie saptamana trecuta „Dumnezeule, au omorat toata cresterea!”.

„Faptul ca performantele economice ale Finlandei vor ramane unele dintre cele mai scazute din zona euro va afecta treptat obligatiunile tarii mai mult decat pana acum. Perspectiva obligatiunilor finlandeze nu este pozitiva”, considera von Gerich.

Finlanda a fost vazuta ca un plasament sigur in perioada de varf a crizei datoriilor din zona euro, iar aproximativ 90% dintre obligatiuni sunt detinute de investitorii straini.

Premierul Juha Sipila a fost un sustinator ferm al politicii de austeritate promovata de Germania, de la venirea sa la putere in luna aprilie, in timp ce Grecia era blocata in negocierile cu creditorii internationali pentru noul program de salvare.

Sipila reduce cheltuielile si majoreaza taxele pentru a evita cresterea exagerata a datoriei publice, chiar daca sectoare economice importante, precum productia de hartie si cea a electronicelor de consum au probleme. in acest timp, cererea pentru exporturile tarii scade pe fondul recesiunii din Rusia.

Guvernul a anuntat in august ca economia finlandeza se va contracta in 2015, in timp ce Comisia Europeana estimeaza ca numai economia Ciprului va inregistra performante mai slabe in acest an.

O parte din problemele economice ale Finlandei sunt provocate de costul ridicat al fortei de munca. Costul orei de munca din Finlanda este cu 20% peste media Uniunii Europene, potrivit datelor Eurostat. in primul trimestru, aceste costuri au urcat cu 0,7%, de peste doua ori mai mult fata de ritmul din zona euro, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.

Sipila vrea reducerea costurilor cu forta de munca cu 5% pana in 2019, dar discutiile cu sindicatele au esuat luna trecuta, din cauza opozitiei acestora fata de cresterea numarului orelor de munca, fara majorarea corespunzatoare a salariilor.

Premierul a anuntat marti ca doua sarbatori religioase vor deveni zile normale de lucru, in cadrul reformelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here