Siemens, Daimler si Rheinmetall, grupuri care au format reputatia economiei germane, sunt implicate in cazuri de coruptie de mare amploare in Grecia, tara fata de care Germania denunta permanent practicile frauduloase, anunta Mediafax.

Justitia elena nu a stabilit inca data la care 19 fosti directori ai Siemens se vor prezenta la tribunal, dar cazul se anunta unul dintre cele mai importante procese financiare din Grecia, din ultimul deceniu.

In total, 64 de persoane sunt urmarite pentru coruptie si spalare de bani, in cadrul unui scandal urias care implica mita platita in schimbul obtinerii de contracte de catre Siemens.

Ancheta referitoare la activitatile Siemens a durat 9 ani si a avut ca rezultat un raport de 2.368 de pagini.

Grupul bavarez, care are legaturi cu Grecia din secolul XIX, este acuzat ca a mituit diversi oficiali pentru a obtine un contract major de modernizare a retelei de telecomunicatii a operatorului elen OTE, la sfasitul anilor 1990.

In total, Siemens ar fi platit mita de 70 de milioane de euro pentru contractul de trecere la tehnologia digitala a OTE. in prezent, cel mai mare actionar al OTE este grupul german Deutsche Telekom.

Intre acuzati se afla fostul director al Siemens in Grecia, Michalis Christoforakos, in varsta de 62 de ani, dar exista sanse reduse ca acesta sa ajunga in fata justitiei. Christoforakos, de nationalitate germano-elena, a parasit Grecia in 2009, se afla in Bavaria, iar justitia germana refuza categoric extradarea acestuia, pe motiv ca faptele s-au prescris.

Relatiile deja dificile dintre Germania si Grecia nu vor fi detensionate de aceasta decizie, noteaza AFP.

„Marturia acestei persoane ar fi fost esentiala pentru procesul Siemens de la Atena. Dar inainte de toate este o problema de dreptate, care demonstreaza ca exista un limbaj dublu din partea Germaniei”, a declarat presedintele Parlamentului elen, Zoe Konstantopoulou.

Grupul Siemens mai este implicat intr-un alt caz de coruptie, legat de sistemul de securitate al Jocurilor Olimpice care au fost organizate la Atena in 2004.

Potrivit Transparency International, Grecia continua sa fie cea mai corupta tara din Europa, chiar daca a facut progrese importante, ca urmare a crizei.

„Coruptia companiilor germane in Grecia este de notorietate de mai multi ani, dar cazurile nu au fost urmate de procese”, potrivit unui institut german de cercetari in domeniul politicii externe.

In 2011, in plina criza economica si sociala, o comisie parlamentara germana a estimat ca finantele Greciei au pierdut 2 miliarde de euro din cauza coruptiei.

O deputata germana, Sahra Wangenknecht, a afirmat ca firmele germane au profitat considerabil de cheltuielile uriase facute de Atena in domeniul apararii.

Constructorul auto Daimler a fost acuzat la randul sau, in primavara, de justitia elena ca a platit mita pentru atribuirea unui contract in valoare de 100 de milioane de euro, pentru livrarea de vehicule militare. Acuzatii similare sunt aduse companiei Krauss Maffei Wegmann, pentru furnizarea de tancuri Leopard.

Grupul Rheinmetall, din industria apararii, a fost condamnat in 2012 la plata unei amenzi in valoare de 37 de milioane de euro pentru plati ilegale catre oficiali ai Ministerului elen al Apararii, in schimbul vanzarii sistemului de aparare aeriana al companiei, pentru 150 de milioane de euro.

Doi fosti directori ai Ferrostaal au fost condamnati, iar compania a fost nevoita sa plateasca 140 de milioane de euro, pentru ca a acordat comisioane ilegale in schimbul unor contracte pentru submarine.

Cu toate acestea, daunele financiare suportate de aceste companii in urma condamnarilor sunt mult mai scazute decat castigurile obtinute din astfel de contracte dubioase, ceea ce nu va stopa astfel practici, potrivit analistilor citati de AFP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here