Societatea Nationala a Apelor Romane (SNAM) vrea sa construiasca pana la patru fabrici de imbuteliere a apelor minerale, investitie de 20 milioane euro, proiect pentru care asteapta aprobarea Ministerului Economiei, Comertului si Turismului.

„In urma aprobarii proiectului, SNAM SA va demara de indata proiectul. Suma necesara prognozata este de circa 20 milioane euro pentru 2-4 fabrici de imbuteliere”, a comunicat compania, potrivit MEDIAFAX.

Proiectul va fi finantat printr-un credit bancar.

In prezent, compania detine doar licente de explorare si exploatare a apelor. Acesta ar fi primul proiect de acest fel in Romania al unei companii de stat.

Potentialul de investitii pe aceasta piata este ridicat. Pentru o fabrica cu o capacitate de 50.000 de sticle pe zi, investitia necesara este de 8-10 milioane euro.

Pana in prezent SNAM nu a detinut fabrici de imbuteliere intrucat, in urma cu cinci ani, Consiliul Concurentei a emis un document care arata ca societatea care exploateaza apele minerale nu poate sa le si imbutelieze, dar in prezent nu mai exista un astfel de impediment, potrivit companiei.

Oficialii SNAM spun ca doar 30% din debitul de apa potabila din Romania este fructificat, iar restul de 70% se pierde, din cauza nu exista suficiente capacitati de imbuteliere.

Pretul apei pentru imbuteliere este stabilit prin HG 669/2001 si OUG 36/2001 si este in prezent de 30,77 lei/ mc de apa. Pretul apei terapeutice de balneatie variaza intre 5,78 lei si 6,24 lei, in functie de zacamant.

„Pentru 2015, SNAM SA isi propune in primul rand cresterea productiei, intarirea relatiilor cu partenerii interni precum si dezvoltarea de noi relatii pe plan extern. Unul dintre principalele obiective ramane insa demararea proiectului cu fabricile de imbuteliere”, arata compania.

Suma dedicata investitiilor pe anul 2015 este de 1,52 milioane lei. „Aceste sume sunt dedicate in special securizarii si dezvoltarii capacitatii de productie, dar si a securizarii surselor si a perimetrelor de stricta protectie sanitara din jurul acestora”, mai spun reprezentantii SNAM.

SNAM detine in acest moment 82 de licente, adica 75% din totalul licentelor la nivel national, din care 68 de exploatare si restul de explorare.

Societatea Nationala a Apelor Minerale exploateaza intre 80 si 100 de izvoare pe teritoriul intregii tari.

Productia SNAM in 2014 a fost de 910,7 milioane litri apa minerala naturala, in crestere cu 1,4% fata de 2013. Din cantitatea totala, 553 milioane litri reprezinta apa minerala naturala carbogazoasa, iar productia de apa minerala naturala plata a fost de 357,7 milioane litri. Compania a produs totodata si 58,4 milioane litri apa minerala pentru balneatie.

Productia estimata pentru acest an este de 1 miliard de litri (balneatie si imbuteliere).

Compania de stat a realizat anul trecut un profit net de 1,91 milioane lei si venituri de 29,35 milioane lei. Pentru acest an, SNAM estimeaza venituri de 30,39 milioane lei si un profit net de 2 milioane lei. Societatea are circa 150 de salariati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here