Asociatia Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) si Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat au organizat conferinta “Importanta calitatii lucrarilor de reabilitare termica – ghid complet pentru beneficiari”, in cadrul careia au fost identificate mai multe solutii de crestere a calitatii lucrarilor de reabilitare termica si de implicare a asociatiilor de proprietari in procesul de decizie si control al calitatii.

”Consideram ca este important sa crestem rolul asociatiilor de proprietari in procesul de crestere a eficientei energetice a blocurilor de locuinte. Din acest motiv, am propus organizarea unei dezbateri destinata beneficiarilor finali si reprezentantilor institutiilor din domeniu. in felul acesta putem corecta eventuale inadvertente din legislatie si putem contribui la elaborarea unor norme de aplicare relevante in practica”, a declarat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Totodata, organizatorii au propus redactarea unui ghid pentru beneficiar, in care sa se regaseasca modalitati de verificare a respectarii caracteristicilor tehnice ale materialelor de constructii utilizate la acest tip de lucrari .

”Acest material va fi realizat impreuna cu alti specialisti din domeniu, in parteneriat cu Ministerul Dezvoltarii. Șeful Serviciului Reglementare in Constructii, domnul Cristian Stamatiade, si-a aratat disponibilitatea de a sprijini aceste demersuri de identificare a instrumentelor pe care administratorii imobilelor le pot folosi pentru a controla calitatea lucrarilor”, a completat Delia Filip, director executiv ROMEPS.

Nu in ultimul rand, parlamentarii prezenti la dezbatere s-au angajat sa sustina scaderea cotei de contributie a proprietarului pentru reabilitarea termica si sa gaseasca formula legala pentru ca asociatiile de proprietari sa poata cere finantare in mod direct. De asemenea, s-a discutat varianta in care furnizarea documentatiei tehnice si a autorizatiilor necesare pentru lucrarile din fonduri proprii sa se faca in regim gratuit.

in cadrul dezbaterii au fost abordate si alte teme, precum problemele intampinate de asociatiile de proprietari in procesul de reabilitare termica, stadiul axelor de finantare europeana pentru anul 2015 si importanta participarii societatii civile la modificarea legislatiei din domeniul termoizolarii.
La conferinta au participat peste 100 de reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, care au interactionat cu speakeri de anvergura, oficiali ai institutiilor reprezentative din domeniu, precum ISC, AMPOR, Parlamentul Romaniei si ROMEPS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here