Productia de cereale pentru boabe a fost anul trecut cu 3,4% mai mare fata de 2013, datorita cresterii randamentelor la hectar la porumb, orz, orzoaica, ovaz si grau, iar la legume, fructe si struguri productia a scazut, potrivit datelor INS.
Astfel, randamentul (productia medie la hectar) a fost de 7,2% la porumb, 6,3% la orz si orzoaica, 3,8% la grau si 1,5% la ovaz, anunta Mediafax.
Suprafata cultivata cu porumb boabe in anul 2014 reprezinta 45,9% din suprafata cultivata cu cereale pentru boabe, iar cea cultivata cu grau 39%.
„in anul 2014, Romania s-a situat, pe locul cinci atat din punct de vedere al suprafetei cultivate cu grau, dupa Franta, Germania, Polonia si Spania, cat si al productiei obtinute, dupa Franta, Germania, Regatul Unit si Polonia. in ceea ce priveste randamentul, tara noastra se afla printre tarile care au un randament mai scazut la hectar in randul Statelor Membre cultivatoare cu grau”, se arata intr-un comunicat al INS.
La leguminoase pentru boabe, productia a scazut cu 4,1%, ca urmare a scaderii suprafetei cultivate cu (-9,1%), fata de anul precedent.
In schimb, productia de plante uleioase a crescut cu 15,1%, datorita atat cresterii suprafatei cultivate (+4,7%), cat si a randamentelor la hectar. Cresteri ale productiei s-au inregistrat la rapita si soia (+61,0%), respectiv (+35,3%), in principal datorita cresterii suprafetei cultivate (+48,4%), respectiv (+17,6%). Suprafata cultivata cu floarea soarelui a scazut cu 7,6%.
Productia de sfecla de zahar a urcat cu 31,9%, in principal datorita cresterii randamentului la hectar cu 19,1% dar si a suprafetei cultivate cu 10,7%.
Potrivit datelor INS, productia de cartofi a crescut cu 7,0%, datorita cresterii randamentului la hectar (+9,1%) desi suprafata cultivata a scazut (-2,0%), fata de anul precedent.
„in ceea ce priveste suprafata cultivata cu cartofi, in anul 2014, Romania s-a situat pe locul trei dupa Polonia, Germania si pe locul sapte la productie (dupa Germania, Olanda, Franta, Polonia, Belgia si Regatul Unit) din cauza randamentului inferior”, arata datele INS.
La legume, productia a fost mai mica cu 3,9%, determinata de scaderea suprafetelor cultivate cu 7,7%, fata de anul precedent. Productiile au fost mai mari la: castraveti (+7,1%), morcovi (+2,7%), ardei (+0,4%) si mai mici la pepeni verzi si galbeni (-16,5%), tomate (-5,1%), varza (-2,9%) si ceapa (-1,3%).
in anul 2014, productia de struguri a scazut cu 20,8%, din cauza scaderii randamentului la hectar, atat la plantatiile de vii altoite (-11,7%), cat si la plantatiile de vii hibride (-30,4%). Suprafata cultivata a fost mai mica cu 0,6% fata de anul 2013.
Totodata, suprafata livezilor pe rod a scazut cu 4,1%. Suprafetele cultivate cu principalele specii de pomi fructiferi au scazut, exceptie caisi si zarzari unde s-au mentinut la nivelul anului precedent.
Productia de fructe din livezi a scazut cu 4,3% fata de anul precedent. Pe principalele specii de pomi fructiferi productia a inregistrat cresteri la caisi si zarzari, scaderi la peri, pruni si meri, iar la ciresi si visini s-a mentinut la nivelul anului precedent.