Portofelul electronic este o modalitate digitala de plata, printr-o platforma ce permite efectuarea de incasari si transferuri online cu o usurinta mai mare si – implicit – cu un grad mai ridicat de siguranta. in acest sens, echipa ThePhoneGeeks a EuroGsm prezinta principalele avantaje ale acestei metode de plata, precum si variantele disponibile pe piata locala.

„Portofelul electronic este o metoda simpla, comoda si rapida de plata. Datele cardului sunt introduse o singura data in aplicatia mobila, iar la comerciant ajunge doar confirmarea de plata. in cazul platilor in magazine, nu mai este necesara trecerea cardului printr-un POS, riscul de frauda fiind astfel mai scazut”, a spus Ioana Trifu – ThePhoneGeeks.

Desigur, raman si cateva dezavantaje, printre care faptul ca, in momentul de fata, nu toti comerciantii permit acest tip de plata, iar aplicatiile portofelului electronic functioneaza doar pe telefoanele inteligente cu sisteme de operare Android 2.3+, iOS 6+ si Windows Phone 8.1.

Variantele disponibile in Romania

Aplicatia mobilPay Wallet, lansata de procesatorul de plati online NETOPIA mobilPay in parteneriat cu MasterCard, a devenit disponibila pentru Romania inca din 2013. De anul acesta, aplicatia a fost integrata in MasterPass, oferind utilizatorilor mobilPay posibilitatea de a efectua plati cu portofelul electronic oriunde in lume. Un alt avantaj al acestei aplicatii este ca poate fi folosita de clientii oricarei banci, insa acestia trebuie sa fie posesori de card MasterCard sau Visa.

„O extensie a metodelor electronice sunt punctele de plata contactless, dedicate telefoanelor dotate cu cip NFC. Acestea functioneaza prin apropierea telefonului de POS-ul compatibil, iar plata este efectuata automat. Printre telefoanele care sunt dotate cu aceasta tehnologie se numara si iPhone 6, in acest caz confirmarea platii fiind realizata prin amprenta digitala, Touch ID, ceea ce confera platilor o securitate maxima”, a mai explicat Ioana Trifu.

O alta modalitate de plata disponibila este SEQR, metoda care functioneaza prin scanarea unui cod QR amplasat langa casele de marcat, cu ajutorul telefonului mobil. Dupa scanarea codului este necesara introducerea codului PIN, iar toate platile sunt salvate in istoricul de pe telefonul mobil.

„Avand in vedere deschiderea romanilor fata de tehnologia oferita de telefonia mobila, ne asteptam ca din ce in ce mai multi comercianti sa ofere posibilitatea platii prin portofelul electronic. Momentan, aplicatia SEQR este disponibila in peste 1.500 de locatii, precum si online, iar mobilPay Wallet poate fi utilizat la peste 3.000 de comercianti din Romania, inclusiv companii de transport aerian sau florarii”, a incheiat specialistul EuroGsm.

De asemenea, Google, Windows si Apple au dezvoltat propriile aplicatii wallet, care insa au o functionalitate momentan limitata. Google Wallet poate fi utilizat doar pentru plati sau transfer de bani in Statele Unite, iar iOS Passbook are disponibila functia de wallet exclusiv pentru versiunile de iPhone 6 si iPhone 6 Plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here