Germania a respins cererea Greciei pentru extinderea acordului financiar cu Troica creditorilor, formata din UE, BCE si FMI, spunand ca documentul trimis joi de autoritatile elene nu reprezinta o „propunere substantiala pentru gasirea unei solutii”, transmite MarketWatch.
Ministrii Finantelor din zona euro se vor intalni vineri pentru noi discutii pe tema datoriilor Greciei, informeaza Mediafax.
Grecia a inaintat joi dimineata ministrilor de finante din zona euro cererea pentru prelungirea acordului de ajutor financiar cu sase luni, a anuntat joi Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrupului, potrivit Reuters.
„Am primit cererea Greciei pentru o extindere cu sase luni”, a scris Dijsselbloem pe Twitter, fara a oferi alte detalii referitoare la termenii continuarii acordului.
De asemenea, un oficial al guvernului de la Atena a declarat ca documentul prin care executivul elen cere ca fondurile din pachetul de bailout sa fie disponibile si dupa finalul lunii februarie a fost trimis catre creditorii sai joi dimineata, potrivit Bloomberg.
Ministrii de finante din zona euro vor evalua joi dupa-amiaza cererea Greciei, iar daca vor considera ca o intelegere intre cele doua parti poate fi incheiata pe baza propunerii guvernului elen, se vor intalni vineri pentru a lua o decizie finala.
Acordul pe care Grecia l-a incheiat in 2010 cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International pentru un pachet de ajutor financiar in valoare de 240 de miliarde de euro expira la sfarsitul lunii februarie.
in lipsa incheierii unei noi intelegeri intre guvernul de la Atena si creditorii sai, Grecia ar putea intra in incapacitate de plata pana la finalul lunii martie si ar putea parasi zona euro.
JP Morgan a avertizat in aceasta saptamana ca bancile din Grecia vor ramane fara garantii pentru accesarea de noi credite in trei luni si jumatate, intrucat clientii acestora retrag din conturi circa 2 miliarde de euro saptamanal.
in luna ianuarie, BCE a decis sa nu mai permita bancilor elene folosirea obligatiunilor guvernamentale ca garantii pentru noi credite accesate de la BCE, punand presiune pe banca centrala a Greciei si pe guvernul condus de Alexis Tsipras pentru renegocierea datoriei publice.
Banca centrala a Greciei furnizeaza in prezent bancilor lichiditatile de care acestea au nevoie prin accesarea programului de finantare de urgenta ELA (emergency liquidity assistance) de la BCE, program care a fost suplimentat joi cu 3,3 miliarde de euro, la 68,3 miliarde de euro.
in aceste conditii, mai multi reprezentanti ai creditorilor internationali au solicitat Greciei sa ceara prelungirea programului de sprijin financiar, dupa ce intalnirea de luni a Eurogrupului s-a incheiat fara un acord intre ministrul grec de Finante Yanis Varoufakis si omologii sai din zona euro.
Ministrului german al Finantelor, Wolfgang Schaeuble, a declarat marti ca Grecia trebuie sa ceara extinderea programului, deoarece ministrii Finantelor din zona euro nu vor discuta acordarea de noi ajutoare in absenta unei cereri formale din partea lui guvernului elen.
Datoria Greciei se ridica in prezent la aproximativ 315 miliarde de euro si reprezinta 175% din PIB.