Sectorul industrial din Romania, care include activitatile de prelucrare a materiei prime, minerit, energie si apa si salubritate, este in prezent in scadere usoara, insa managerii se asteapta ca firmele vor relua cresterea in urmatoarele sase luni, conform Barometrului Industriei din Romania realizat de IRSOP Market Research & Consulting si Facultatea de Management din cadrul scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA). Sondajul a fost realizat in luna noiembrie pe un esantion de 300 de manageri din firme industriale, reprezentativ la nivelul celor aproximativ 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din cifra de afaceri a industriei.
Productia a scazut pentru 26% dintre firmele industriale din Romania in luna noiembrie, in timp ce pentru 41% nivelul a stagnat comparativ cu luna precedenta. Aproape jumatate dintre respondenti estimeaza ca in decursul urmatoarelor sase luni nivelul productiei va relua cresterea, iar 34% sustin ca va ramane cel putin la acelasi nivel comparativ cu luna noiembrie. Totodata, un sfert dintre firmele industriale au inregistrat o diminuare a volumului comenzilor noi, iar peste 55% sustin ca numarul comenzilor noi nu s-a modificat fata ce luna anterioara, insa 41% estimeaza ca in urmatoarea jumatate de an vor inregistra un avans al comenzilor noi. Costurile de productie arata o usoara scadere, dar aproape o treime (29%) spun ca au crescut, iar peste jumatate din firme (52%) prognozeaza cresterea costurilor in urmatoarele luni.
“Sectorul industrial din Romania este in contractie usoara, indicatori precum productia, comenzile noi sau stocurile avand o tendinta descendenta in luna noiembrie. Industria este insa optimista si asteapta o crestere a principalilor indicatori de activitate in urmatoarele sase luni”, a declarat Dr. Petre Datculescu, Director General IRSOP Market Research & Consulting.
Barometrul Industriei din Romania evalueaza activitatea firmelor industriale cu peste 9 angajati in functie de 11 indicatori cheie, printre care productia totala, volumul comenzilor noi, volumul stocurilor, numarul de angajati, costurile de productie sau cheltuielile de capital si exporturile. Pentru fiecare indicator, respondentii la sondaj precizeaza daca activitatea a crescut, a scazut sau a ramas la neschimbata.
“Scopul Barometrului este sa ofere oamenilor politici, managerilor, investitorilor, economistilor si mediului de afaceri date la zi despre sanatatea si evolutia industriei din Romania. intrucat industria are o contributie semnificativa in formarea PIB, datele Barometrului pot fi valoroase in prognozarea a ceea ce se poate intampla in economia romaneasca, in domenii ca inflatia, somajul, exportul, preturile la materii prime si altele”, a declarat conf. dr. Florina Pinzaru, decanul Facultatii de Management din cadrul Școlii Nationale de Studii Politice si Administrative.
Coordonatorii Barometrului Industriei din Romania:
Dr. Petre Datculescu, Director General IRSOP Market Research & Consulting
Conf. Univ. Dr. Florina Pinzaru, Decanul Facultatii de Management din cadrul SNSPA
Lect. Univ. dr. Lucian Anghel, cadru didactic al Facultatii de Management din cadrul SNSPA