executari silite bucuresti

Imobilele aflate in executare silita sunt scoase la vanzare de catre banci pentru recuperarea unor creante ce au constituit credite pentru persoane intrate in incapacitate de plata. Specialistii Regatta prezinta principalele proceduri si aspecte ce trebuie luate in considerare la achizitia unui imobil ce face obiectul unei executari silite.

Pe segmentul imobilelor aflate in procedura de executare silita, anul 2014 a debutat in forta , evoluand in interesul investitorilor ale caror cereri s-au axat in special pe zona centrala sau din nordul Bucurestiului. Cu toate acestea, cumparatorii nu au exclus nici ofertele de apartamente executate silit de 2-3 camere din celelalte cartiere, cererea lor fiind impulsionata de preturile cu aproximativ 30% mai mici ca in cazul imobilelor ce fac obiectul altor tranzactii, dupa cum precizeaza specialistii echipei Regatta Imobiliare.
Un factor imbucurator il constituie scaderea reticientei investitorilor, dupa ce au remarcat oportunitatea data de posibilitatea unei achizitii sub pretul pietei.

 

CE IMPLICA PARTICIPAREA LA O LICITATIE PENTRU UN IMOBIL EXECUTAT SILIT

 

Participarea la o licitatie implica depunerea la sediul biroului executorilor judecatoresti dovada platii a 10% din pretul stabilit in publicatia de vanzare, cautiune ce se va restitui pentru persoanele nedeclarate adjudecatari. Documentatia prevede o cerere de participare la licitatie, o copie a actului de identitate pentru persoanele fizice si una dupa certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului, o decizie a asociatilor si un mandat de repreentare pentru persoanele juridice. In situatia in care la licitatie se prezinta un singur ofertant, vanzarea nu se poate realiza la un pret inferior celui publicat.

Adjudecatarul va avea obligatia achitarii pretului integral intr-un termen de 30 de zile.

 

Aceasta modalitate de achizitie prezinta si o serie de inconveniente precum dificultatile de vizionare a imobilului executat silit si slaba popularizare a ofertelor, investitorii fiind nevoiti a se interesa in datele publicate de anumite institutii publice, birouri de executori judecatoresti sau alte surse. Acest din urma aspect a stat la baza deciziei companiei Regatta Imobiliare de a fonda un departament de executari silite, fiind singura agentie imobiliara ce a considerat acest segment.
Asadar, cu o consiliere adecvata, achizitia de imobile supuse executarii silite reprezinta o investitie ce nu trebuie ratata, in special pentru preturile deosebit de avantajoase.

 

In cazul in care aceasta procedura pare complicata, se poate apela la consultantii specializati pe aceasta zona, agentia imobiliara Regatta avand in cadrul departamentului de Executari silite oameni specializati pe acest tip de proceduri, printre care si fosti executari judecatoresti.

 

Climatul economic actual a favorizat piata de imobile executate silit, avand in vedere pretul de achizitie al unui astfel tip de imobile.

Desi tentanta, incheierea unei astfel de tranzactii necesita depasirea catorva „impedimente”:

 

PROMOVARE SLABA PENTRU IMOBILELE EXECUTATE SILIT

 

Adrian Lisaniuc, seful Departamentului de Executari silite al Regattei spune ca ofertele sunt cu atat mai greu de gasit, cu cat acestea sunt mai bune, acestea fiind mai greu de vizionat de catre clienti, si implicit de vandut. Clientii interesati de imobilele executate silit trebuie sa consulte site-uri specializate, precum site-ul agentiei Regatta Imobiliare, site-urile bancilor, site-ul ANAF,  sau sediile birourilor executorilor judecatoresti. .

 

PROCEDURA DE ACHIZITIONARE A IMOBILELOR EXECUTATE SILIT ESTE DESTUL DE COMPLICATA

 

Cumparatorii de imobile executate silit sunt afectati inca de birocratia procedurii de achizitie a unui astfel de imobil. Desi la prima vedere procedura de achizitie a unui imobil pus in executare silita ar putea parea complicata, in fapt, ea nu presupune mai mult efort decat cautarea indelungata si anevoioasa a unei proprietati in conditii normale, prin numeroase vizionari, deplasari sau intalniri cu diversi proprietari si agenti imobiliari. Mai mult, in acest caz, existenta unor oferte clare si selectarea lor de catre specialistii in domeniu, faciliteaza considerabil procedura. Odata stabilit interesul pentru o anumita proprietate, restul procesului nu mai reprezinta, practic, decat o procedura legala ce trebuie urmata in conformitate cu regulile obisnuite.

 

DIFICULTATEA DE VIZIONARE A UNUI IMOBIL EXECUTAT SILIT

 

Reticienta proprietarilor face ca imobilele executate silit nu pot fi foarte usor vizionate,  ofertele de acest gen fiind destul de rar promovate de catre agentiile imobiliare, astfel, incheierea tranzactiei trebuind sa fie facuta fara ca imobilul sa fie vizionat in prealabil.

 

CAZURILE DE DIFICULTATE IN EVACUAREA PROPRIETARULUI EXECUTAT SILIT

 

Odata incheiata tranzactia si obtinut titlul de proprietate asupra imobilului, ai dreptul de a intra in posesia acestuia. Exista insa posibilitatea aparitiei unui conflict cu fostul proprietar, care poate refuza sa paraseasca locuinta. Ideal este sa ajungi la o intelegere amiabila cu acesta, chiar in schimbul unei sume de bani, pentru a evita solutionarea problemelor in instanta.

 

Toate aceste obstacole merita insa trecute in cazul in care apare oportunitatea de a cumpara un imobil executat silit la un pret mult sub pretul pietei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here