Intre 20 si 25 la suta dintre cupluri au probleme de infertilitate, insa cele mai multe dintre acestea, mai ales din mediul rural, nu stiu asta si cred ca „asa este viata”, a declarat medicul Andreas Vythoulkas, specialist in infertilitate si colaborator al mai multor clinici din Bucuresti, citat de Mediafax.
„Foarte multe cupluri nu stiu ca sunt infertile, mai ales cele din mediul rural. Ele cred ca asa este viata. Primul semn al intertilitatii este atunci cand, dupa un an in care cuplul a avut contact sexual neprotejat, nu are copil. Daca este o astfel de situatie, cuplul respectiv va merge la un medic specialist in infertilitate. Apoi, este foarte important sa avem un diagnostic. Diagnosticul vine dupa mai multe analize, iar apoi urmeaza mai multe variante de solutii, adica nu exista o singura modalitate de tratament. Obiectivul nostru este sa punem diagnosticul complet si corect si apoi sa fie luate decizii. Diagnosticul trebuie pus de specialistul in infertilitate”, a explicat dr. Vythoulkas, la Salonic , unde, la sfarsitul saptamanii trecute, a avut loc cea de-a doua editie a Congresului stiintific organizat de Asociatia Elena pentru Medicina Reproductiva – „Noutatile tehnicii in medicina reproductiva”.
Potrivit lui Andreas Vythoulkas, dupa ce s-a stabilit diagnosticul, cuplului i se vor explica metodele de tratament, iar el va decide. Medicul a mai spus ca, in general, problemele de infertilitate incep sa apara dupa varsta de 36 de ani si devin si mai complicate dupa 40-41 de ani. „inainte, in 80 la suta dintre cazurile de infertilitate, problemele erau la femei. Acum, ponderea este aproximativ egala: 50 la suta la femei si tot atat la barbati, asta pentru ca acum stim foarte multe despre infertilitatea la barbati”, a adaugat specialistul.
Cauzele cele mai comune ale infertilitatii, in afara celor de natura medicala, sunt legate de cariera. „Preocupata de cariera, femeia uita sa faca copiii, iar cand se trezeste este prea tarziu”, a explicat medicul de origine greaca.
A doua cauza de infertilitate este endometrioza – cresterea anormala a celulelor endometriale (celulele care se desprind de peretii uterului in fiecare luna la menstruatie) in afara uterului. O alta cauza a infertilitatii in randul femeilor este reprezentata de trompele infundate, in timp ce, in cazul barbatilor, cea mai frecventa este concentratia spermei, cel mai des afectata de stres, asociat cu fumat si alcool, a adaugat medicul specialist in infertilitate.
in prezent, in Grecia, sunt realizate investigatii de laborator care pot identifica aceste anomalii. Tot acolo pot fi realizate teste genetice pe embrionii care vor fi implantati mamei dupa fertilizare, pentru identificarea unor posibile boli.
„Screeningul preimplantare ne ajuta sa descoperim anomaliile obtinute sau mostenite, in numarul sau structura unui cromozom. Aceste anomalii sunt, de regula, legate de avorturile spontane. Folosind testele preimplantare, putem de asemenea descoperi mutatii ale unor anumite gene legate de bolile mostenite care au intervenit in familie. in Romania nu pot fi realizate astfel de teste”, a precizat Andreas Vythoulkas.
Tot in Grecia , 60 la suta dintre femeile care fac fertilizare in vitro sunt din strainatate. La o populatie de aproximativ jumatate din cea a Romaniei, in Grecia se fac 15.000 de proceduri pe an, iar in Romania, doar 2.500, a mai spus dr. Vythoulkas.
„De regula, femeile din Romania ajung la medic cu cazuri dificile. Este foarte important pentru toate femeile sa inteleaga ca daca nu raman insarcinate dupa un an, este obligatoriu sa consulte un medic specialist in infertilitate. Doar acesta ii poate pune un diagnostic corect, primul si cel mai important pas in reusita unui cuplu cu probleme de fertilitate”, a subliniat medicul.
Pe de alta parte, intrebat daca in Grecia s-au inregistrat cazuri de trafic de ovule, Andreas Vythoulkas a spus ca nu. „in Grecia, legea privind donarea de ovocite este foarte clara. Femeile donatoare au un certificat si sunt inregistrate intr-o baza a Ministerului Sanatatii. Femeia donatoare primeste bani, dar nu cunoaste cine este primitoarea”, a mai spus Vythoulkas.