Romanii care lucreaza in Germania si Statele Unite ale Americii (SUA) au trimis anul trecut mai multi bani in tara decat cei din Spania, unde sunt mai multi, insa mai slab calificati si mai prost platiti, pe primul loc mentinandu-se muncitorii din Italia, afirma economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

Astfel, romanii din Italia au trimis 925 milioane euro anul trecut in tara, in crestere de la 900 milioane euro in 2012, urmati de cei din Germania cu 595 milioane euro (491 milioane de euro in 2012) si din SUA cu 460 milioane euro (593 milioane de euro in 2012), potrivit datelor prezentate joi de Lazea la o conferinta organizata la Institutul Bancar Roman,  informeaza Mediafax.

Romanii care lucreaza in Spania si-au redus anul trecut fluxul de numerar catre rudele din tara la 393 milioane euro, de la 504 milioane euro in 2012. in perioada 2005-2010, romanii din Spania s-au clasat pe pozitia a doua, dupa Italia, la trimiterea de bani acasa.

Potrivit datelor Ministerului Afacerilor, care citeaza statisticile oficiale, in Spania traiesc aproape 920.000 de romani, iar in Italia peste 940.000 de persoane. Ministerul mentioneaza ca, potrivit datelor misiunilor diplomatice, numarul romanilor din Italia ar fi cu 350.000 mai mare fata de statisticile oficiale.

Urmatoarele tari in clasament sunt Elvetia (252 milioane de euro), Franta (250 milioane de euro), Marea Britanie (224 milioane de euro), Ungaria (128 milioane de euro), Austria (111 milioane de euro), Grecia (75 milioane de euro), Turcia (35 milioane de euro) si Irlanda (20 milioane de euro).

Totalul intrarilor de bani in Romania in cursul anului trecut s-a plasat la 4,23 miliarde euro, incluzand transferuri de la lucratori si de la alte persoane plecate in strainatate, in scadere de la 4,55 miliarde euro in 2012.

Lazea a explicat ca schimbarea clasamentului se explica prin profilul diferit al romanilor migranti pe trei zone geografice mari.

Astfel, lucratorii din tarile mediteraneene – Spania, Italia, Portugalia, Grecia – sunt de regula mai putin calificati si trimit bani mai putini pentru ca salariile lor sunt mai mici, desi sunt mai numerosi. Cei din Germania, Franta si Marea Britanie au un grad de instruire mai inalt si trimt bani ceva mai multi, romanii din cele doua categorii avand probabil intentia sa se intoarca in tara si sa inceapa o afacere sau sa-si construiasca o casa.

A treia categorie este reprezentata de persoanele supraspecializate, cu masterate, doctorate, care lucreaza in Statele Unite sau Canada si trimit bani fara a avea de gand sa se intoarca in tara.

„Acest lucru este oarecum surprinzator, faptul ca putini romani, dar bine platiti din SUA, au trimis mai multi bani decat migrantii multi din Spania, dar mai prost platiti”, a afirmat Lazea.

El a aratat ca bancile ar trebui sa-si stabileasca strategii diferite in functie de aceste trei tipologii de emigranti.

„Una este sa urmaresti un emigrant care vrea sa se intoarca acasa si trebuie sa stii ce anume are de gand, sa deschida o mica afacere sau sa-si construiasca o casa sau sa-si cumpere o masina, altfel de strategie ai fata de un emigrant care n-are de gand sa se intoarca si trimite bani acasa ca sa-si ajute rudele sau copiii sa mearga la scoala”, a explicat economistul-sef al bancii centrale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here