Statele Unite, Uniunea Europeana si alti parteneri din G7 cer BERD sa analizeze rolul bancii in Rusia, cel mai mare beneficiar al fondurilor institutiei finaciare, care risca sa fie supusa unor noi sanctiuni din cauza conflictului din Ucraina, informeaza Mediafax.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a investit anul trecut in Rusia 1,8 miliarde de euro.
Pana in prezent, 19 companii si 45 de persoane din Rusia sunt tinta sanctiunilor Statelor Unite si UE.
Oficialii SUA si UE vor ca BERD sa analizeze ce efect au sanctiunile asupra finantarii proiectelor bancii in Rusia, in timp ce seful bancii, Suma Chakrabarti, considera ca institutia joaca un rol pozitiv in aceasta tara.
Rusia, care a deplasat 40.000 de soldati la granita cu Ucraina, risca noi sanctiuni daca se va amesteca in votul prezidential de pe 25 mai si va sustine separatistii pro-rusi.
Unii actionari ai BERD sunt ingrijorati ca Rusia este pe de o parte finantata si pe de alta parte penalizata.
„Atat timp cat Rusia continua sa ocupe ilegal Ucraina, afacerile nu pot decurge ca de obicei. Rusia nu trebuie sa continue sa se amesteze in problemele unui stat suveran. Daca situatia va persista, Rusia va risca o izolare tot mai mare din partea comunitatii internationale si va suferi consecinte serioase”, se arata intr-un comunicat al Canadei, la reuniunea anuala a BERD de la Varsovia.
SUA si ceilalti membri ai G7 detin o participatie majoritara la BERD. Astfel, Statele Unite au 10% din actiuni, iar Marea Britanie, Japonia, Canada, Germania, Franta si Italia detin cate 8,5%.
„Cerem tuturor membrilor BERD sa isi dubleze eforturile de sustinere a Ucrainei in acest moment critic. Cerem Rusiei sa opreasca actiunile destabilizatoare din sudul si estul Ucrainei si sa-si foloseasca in schimb influenta pentru a asigura un mediu sigur pentru toti ucrainenii, la alegerile din 25 mai”, potrivit comunicatului SUA, citat de Bloomberg.
Marea Britanie acuza Rusia ca nu respecta legile internationale pe care BERD ar trebui sa le promoveze, in timp ce vicepresedintele Comisiei Europene, Siim Kallas, a avertizat in privinta riscurilor din partea Rusiei si Ucrainei.
Redresarea economica a tarilor unde BERD este prezenta este pusa in pericol de criza ucraineana. BERD a redus miercuri cu peste 50% estimarile economice pentru cele 30 de state est-europene si din Asia Centrala unde banca acorda finantari.
PIB-ul regiunii va avansa in medie cu 1,3% in acest an, comparativ cu ritmul de 2,8% anticipat de BERD in ianuarie.
Totusi, EBRD nu intentioneaza sa se retraga imediat din Rusia, in pofida sanctiunilor impotriva acestei tari.
„Indiferent care va fi viitorul, cred cu tarie ca banca a avut un rol pozitiv in Rusia, contribuind la reforme. BERD a facut bine si continua sa faca bine in Rusia”, a declarat joi Chakrabarti, intr-o conferinta de presa la Varsovia.
El a aratat ca 90% dintre investitiile bancii in Rusia sunt in sectorul privat, iar BERD va continua sa sustina proiectele de infrastructura din regiunile subdezvoltate, ca si companiile mici si mijlocii.
BERD a avertizat miercuri ca economia Rusiei va stagna in acest an, iar daca vor fi aplicate noi sanctiuni ar putea intra in recesiune.
Dmitri Pankin, secretar de stat in Ministerul rus de Finante, a declarat joi, la reuniunea BERD, ca exista o corelatie intre declinul investitiilor straine directe in Rusia si criza ucraineana, cu toate ca principalul motiv este reprezentat de problemele economice. El a refuzat sa comenteze sanctiunile, spunand ca sunt in responsabiliatatea Ministerului de Externe.
El a mai spus ca operatiunile BERD ar trebui sa fie cat mai depolitizate cu putinta.