BCR Pensii a depasit, la inceputul acestei luni, pragul de un miliard de lei active nete ale fondurilor de pensii private pe care le administreaza, avand totodata 575.000 de participanti ce detin conturi de pensie administrate privat sau facultative.
Fondul de Pensii Administrat Privat BCR, fond din categoria celor cu grad de risc Mediu, a inregistrat in Decembrie 2013 o rata de rentabilitate anualizata de 11,3054%, comparativ cu rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private cu acelasi grad de risc pentru ultimele 24 de luni care a fost de 10,4535% (sursa: site-ul ASF), iar Fondul de Pensii Facultative BCR PLUS, ocupa in prezent locul 2 pe piata pensiilor facultative din punct de vedere al activelor administrate si al numarului de participanti.
“Scaderea populatiei si imbatranirea acesteia produc trei efecte economice majore – incetinirea cresterii economice, mentinerea dependentei Romaniei de capitalurile straine si cresterea presiunii asupra bugetului de stat pe termen lung. Evolutia atipica a numarului de nasteri din perioada 1967-1970 va amplifica presiunea asupra sistemelor publice de sanatate si pensii in jurul anului 2035, ceea ce impune reformarea sistemului de sanatate si mentinerea reformelor cheie deja implementate in cadrul sistemului de pensii“, a declarat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.
Conform studiilor facute de Comisia Europeana rata de inlocuire a castigului salarial prin pensia publica in 2010 a fost de 41,6% si se estimeaza ca se va reduce la 28,6% pana in anul 2060. (Sursa: Raportul privind imbatranirea populatiei in 2012, Proiectii economice si bugetare pentru cele 27 de state membre ale Uniunii Europeene, 2010-2060).
„In aceste conditii economisirea individuala a fiecaruia dintre noi devine o necesitate majora pentru asigurarea resurselor financiare la batranete. in caz contrar, ne vom confrunta cu o reducere abrupta a resurselor financiare dupa momentul pensionarii si implicit o schimbare a standardului de viata, pe care nu multe persoane sunt dispuse sa o accepte. Solutia in aceasta situatie, pentru stabilitate financiara la batranete, o reprezinta sistemul de pensii private“, a declarat Melania Mirea, Director Executiv al BCR Pensii.
Statul incurajeaza economisirea prin scutirea contributiei la pensia facultativa de la plata taxelor, acordand astfel pentru angajatori deducere de la impozitul pe profit si de la plata taxelor de asigurari sociale, in limita a 400 de Euro/an/angajat. in aceeasi limita, de 400 de Euro/an, beneficiaza de scutire de la plata impozitului pe venit si angajatul care contribuie individual in vederea obtinerii unui venit suplimentar la pensie.
„De la lansarea sistemului de pensii facultative, prin nefructificarea avantajelor fiscale acordate de stat, potentialii beneficiari ai acestor avantaje au piedut o suma cumulata de aprox. 2 miliarde lei, suma care a fost virata la stat sub forma de impozit si nu in conturile individuale de pensie facultativa ale acestora. (calcul bazat pe urmatoarele estimari: 1.500.000 de potentiali participanti la sistemul de pensii facultative, avand un salariu mediu pe economie)”, a precizat Lucian Anghel, Presedinte Directorat al BCR Pensii.