Concernul rus de stat Gazprom avea in 2007, in plin boom al pietei materiilor prime, un obiectiv grandios: sa ajunga compania cu cea mai mare valoare din lume in sapte ani, dar a gafat cu doar 910 miliarde dolari, esec emblematic pentru declinul economiei Rusiei.
In aprilie 2007, directorul general adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, estima ca producatorul de gaze isi va creste de patru ori capitalizarea, la 1.000 de miliarde de dolari, in numai sapte ani si va deveni cea mai valoroasa companie din lume, informeaza Mediafax.
Medvedev s-a inselat cu numai 910 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
De la momentul la care directorul Gazprom a anuntat acel obiectiv, niciuna dintre cele mai mari 5.000 de companii din lume nu a inregistrat un colaps mai puternic al capitalizarii decat gigantul rus. Declinul bursier de 154 miliarde de dolari al Gazprom a devenit emblematic pentru problemele economiei conduse de presedintele rus Vladimir Putin, mai noteaza Bloomberg.
Gazprom a scazut puternic trei ani la rand pe bursa, in contextul cheltuielilor pentru proiecte variind de la exploatari in Siberia la Jocurile Olimpice de la Soci.
„Gazprom este campion in distrugerea valorii. Nu doar Gazprom a ratat obiectivul de a-si creste capitalizarea, ci Rusia insasi a esuat. Nu a reusit sa creeze un climat in care companiile de stat sa functioneze ca entitati controlate de actionari”, a declarat Ian Hague, partener fondator la Firebird Management, firma care administreaza active de 1,3 miliarde de dolari, inclusiv actiuni ale unor companii din Rusia.
Un purtator de cuvant al vicepremierului rus Arkadi Dvorkovici, responsabil de sectorul energiei, a refuzat sa comenteze.
Afirmatia din 2007 a lui Alexander Medvedev a fost scoasa din context, intrucat la momentul respectiv oficialii companiei se asteptau ca preturile la petrol sa creasca in continuare, a declarat un purtator de cuvant al Gazprom. La declinul capitalizarii au contribuit si sanctiunile impuse Rusiei de catre UE si SUA, dupa alipirea regiunii ucrainene Crimeea, a spus reprezentantul companiei.
Pretul actiunilor Gazprom se afla in scadere cu 11% fata de inceputul anului, la 7,68 dolari.
Intr-un interviu acordat in aprilie 2007, Medvedev a declarat ca Gazprom vrea sa ajunga „compania cu cea mai ridicata capitalizare din lume” si ca va ajunge la o valoare de 1.000 de miliarde de dolari in 7-10 ani. Oficialul nu a afirmat la momentul respectiv ca estimarea depinde de pretul petrolului, folosit ca referinta pentru gazele naturale vandute de Gazprom pe piata externa.
Petrolul s-a tranzactionat la 104,79 dolari pe baril marti pe piata ICE Futures Europe, fata de 68,24 dolari pe baril cu o zi inaintea interviului din 2007 al lui Medvedev.
Indicatorul Micex al bursei de la Moscova a scazut in ultimii sapte ani cu 19%, in timp ce indicatorul MSCI Emerging Market a urcat cu 8,2%, iar MSCI World, al burselor din economiile dezvoltate, a avansat cu 10%.
Piata de capital din Rusia a scazut puternic, dupa ce Putin a initiat in martie anexarea regiunii ucrainene Crimeea, declansand astfel cea mai grava criza a relatiilor dintre Rusia si Occident de la incheierea Razboiului Rece.
Criza creste riscul ca economia Rusiei sa intre in recesiune in acest an, dupa ce avansul a incetinit la 1,3% anul trecut, minimul ultimilor patru ani, a avertizat Banca Mondiala. Banca centrala a Rusiei estimeaza ca PIB va creste cu mai putin de 1% in acest an.
Putin, care a descris colapsul URSS drept cea mai grava catastrofa geopolitica a secolului XX, a crescut rolul statului in economie de la preluarea puterii in 1999.
In urma cu un deceniu, compania de stat Rosneft a preluat Yukos, la momentul respectiv cel mai mare producator de petrol din lume, dupa ce autoritatile ruse l-au inchis pe fondatorul Yukos, Mihail Hodorkovski. Anul trecut, Rosneft a cumparat TNK-BP, o companie mixta in Rusia a grupului britanic BP, pentru 55 de miliarde de dolari.
„Este o problema pentru oricare companie de stat din Rusia. Gazprom este un participant activ in politica externa a statului, in proiecte sociale, in care Gazprom sustine costuri in locul statului si ridica astfel presiunea de pe bugetul tarii”, a declarat Oleg Popov, manager la Allianz Investments, din Moscova.
Profitul Gazprom pentru primele noua luni ale anului trecut, calculat dupa standardele de contabilitate din Rusia, a scazut cu 9%, la 467 miliarde de ruble (13 miliarde de dolari). Profitul conform standardelor internationale a urcat cu 4%, la 859 miliarde de ruble. Compania nu a publicat inca date pentru intreg anul trecut.