Sistemul financiar elen are nevoie de capital suplimentar de aproape 20 de miliarde de euro, potrivit unor estimari ale Fondului Monetar International (FMI) obtinute de Financial Times, in timp ce Banca Greciei considera ca sunt necesare fonduri de mai putin de 6 miliarde de euro.
Cele mai mari patru banci din Grecia – National Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank – sunt prezente si in Romania.
Banca Greciei a calculat necesarul de finantare la mai putin de 6 miliarde de euro folosind o analiza a sectorului bancar efectuata de fondul de investitii BlackRock. Estimarea bancii centrale a fost transmisa reprezentantilor troicii creditorilor internationali – FMI, UE si Banca Centrala Europeana – inainte de sosirea acestora luni la Atena pentru reluarea discutiilor de evaluare a implementarii acordului de ajutor financiar.
Actuala evaluare a acordului trebuia incheiata in septembrie, insa a fost prelungita dupa ce oficialii troicii au afirmat ca Grecia a indeplinit mai putin de jumatate din angajamentele de reforma asumate.
Disputa privind recapitalizarea bancilor risca sa adauge un nou subiect dificil discutiilor dintre troica si oficialii eleni, intrucat influenteaza direct daca Grecia va avea nevoie sau nu de un al treilea pachet de ajutor financiar, dupa incheierea actualului program.
Guvernul elen spera sa poata folosi fonduri de circa 10 miliarde de euro ramase din banii destinati recapitalizarii bancilor, situatie in care ar fi evitat un al treilea program de imprumut. FMI a estimat anul trecut ca actualul program are un deficit de finantare de aproape 15 miliarde de euro pe o perioada de doi ani.
Daca Atena va folosi toti banii din fondul destinat sistemului financiar pentru recapitalizarea bancilor, atunci va trebui sa-si asigure necesarul de finantare printr-un nou program de imprumuturi, noteaza Financial Times.
Potrivit unor oficiali de rang inalt ai troicii, disputa privind necesarul de recapitalizare a devenit atat de aprinsa, incat FMI a amenintat ca va publica propria estimare – apropiata de 20 de miliarde de euro – daca Grecia continua cu cifra de 6 miliarde de euro.
Banca Centrala Europeana (BCE), despre care oficialii citati de Financial Times afirma ca are estimari similare cu cele ale FMI, a exercitat presiuni asupra Greciei sa reanalizeze concluziile privind bancile. BCE preia in acest an rolul de supraveghere a sectorului bancar european si este ingrijorata ca evaluarea bancilor din Grecia s-ar putea suprapune cu un test de stres al sectorului bancar din zona euro.
„BCE are nevoie de o cifra semnificativa pentru a semnala ca testul de stres al sectorului bancar nu va fi superficial. Programul de imprumuturi pentru Grecia mai are resurse limitate, iar parlamentele statelor din zona euro nu vor angaja probabil noi fonduri inaintea alegerilor pentru Parlamentul European, din luna mai”, a declarat seful departamentului de analiza pentru Europa la firma de consultanta asupra riscului Eurasia Group, Mujtaba Rahman.
Un bancher elen informat asupra situatiei a declarat ca estimarea statului elen este bazata pe revenirea bancilor pe profit anul urmator, in timp ce reprezentantii troicii considera aceasta varianta drept un scenariu prea optimist, mai ales avand in vedere cresterea rapida a portofoliilor de credite neperformante.
O prelungire a acestei dispute ar putea submina sansele Greciei de a reveni pe crestere economica in acest an. Bancile evita sa acorde credite noi, care ar stimula economia, pana la finalizarea recapitalizarii.
Banca Greciei a anuntat ca rezultatele analizei BlackRock vor fi publicate la sfarsitul acestei luni, cu o intarziere de trei luni fata de termenul initial. O parte a intarzierii este datorata implicarii companiilor NM Rothschild si Ernst & Young pentru opinii suplimentare asupra situatiei.
In cazul in care neintelegerile cu troica nu vor fi rezolvate in actualele discutii care au loc la Atena, autoritatile elene ar putea renunta la analiza BlackRock, urmand ca situatia sa fie clarificata de testele de stres ale BCE, a declarat un oficial din Ministerul de Finante elen.
O astfel de varianta s-ar putea sa nu fie agreata de troica, mai ales de FMI, intrucat institutia internationala cere ca Grecia sa aiba asigurata finantarea pe un an inainte de a-i acorda noi transe. Fara decizii privind necesarul de recapitalizare si un al treilea program de ajutor financiar, Fondul ar putea opri plata de noi transe din imprumutul pentru Grecia.