BNR mai are oarecare spatiu suplimentar pentru a reduce in continuare dobanda de politica monetara, insa limitat fata de ajustarea care a avut loc deja, intrucat inflatia urmeaza sa se accelereze in a doua parte a anului, a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
„Exista un oarecare spatiu suplimentar, dar este foarte limitat fata de ajustarea care a avut loc deja”, a declarat, marti, Popa reporterilor prezenti la o conferinta Euromoney organizata la Viena, citat de Bloomberg.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a scazut miercuri dobanda de politica monetara de la 4% la 3,75%, un nou minim record, si a redus in mod surprinzator ratele rezervelor minime obligatorii constituite de banci de la 15% la 12% la lei si de la 20% la 18% la valuta, informeaza Mediafax.
Peste 20 de economisti consultati de Bloomberg in luna noiembrie au afirmat ca se asteapta ca dobanda de politica monetara a BNR sa coboare la 3,5% in acest an.
Leul s-a depreciat la minimul ultimelor sapte luni dupa decizia bancii centrale, iar marti, la ora 17:17, se afla in scadere cu 0,1% fata de euro, la 4,5292 lei/euro.
„Confirma, cred, ca volatilitatea rezultata a fost foarte retinuta, iar decizia a fost asimilata bine de piete pana in prezent”, a spus Popa.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat la conferinta de dupa sedinta de politica monetara ca banca centrala are spatiu de relaxare a politicii monetare, avand in vedere nivelul inca ridicat al ratelor rezervelor minime obligatorii si rata dobanzii de politica monetara, dar deciziile vor viza preponderent contextul economic intern.
„Mai avem gloante, daca va uitati numai la RMO unde suntem foarte sus. si rata dobanzii este foarte sus (…) Bineinteles ca nu ceea ce se intampla in Polonia si Ungaria ne face sa luam o decizie, ne uitam la economia reala (…) Daca apar diferentiale mari de dobanda, normal ca stimuleaza intrarile de capital. Cu alte cuvinte, uitati-va cat sunt RMO in Polonia, Ungaria, Cehia si uitati-va la noi”, a afirmat Isarescu la conferinta privind deciziile de politica monetara.
BNR a redus dobanda cu 1,5 puncte procentuale incepand din iulie anul trecut, in incercarea de a incuraja creditarea in lei si cresterea economica, dupa ce rata inflatiei a scazut la un minim record de 1,55% in 2013.