Salariile din China ar putea creste cu 10% sau mai mult in acest an, evolutie care ar alimenta consumul, dar ar determina noi companii dependente de forta de munca ieftina sa paraseasca tara, afirma analisti de la institutii financiare printre care Bank of America si JPMorgan.

Cresterea salariilor se va situa la 11% in acest an, dupa un avans de 10,7% anul trecut, estimeaza Lu Ting, analist la Bank of America. Analisti ai JPMorgan Chase si Mizuho Securities au declarat ca estimeaza cresteri de 10-15%, potrivit Bloomberg.

Partidul Comunist, aflat la putere in China, exercita presiuni pentru marirea salariilor, astfel incat sa pastreze sprijinul populatiei si sa accelereze reorientarea economiei de la productia industriala cu grad ridicat de poluare catre servicii.

Autoritatile din Shenzhen, provincia Guangdong, au anuntat deja o crestere salariala de 13%, in timp ce in Yangzhou, provincia Jiangsu, majorarea se va situa la 15,6%.

„Trendul transferului bazelor de productie la costuri ieftine catre tari din Asia de Sud-Est se va accelera”, a declarat Shen Jianguang, economist sef pentru Asia la Mizuho Hong Kong. intarirea monedei Chinei si controalele mai stricte privind poluarea mediului contribuie, de asemenea, la mutarea de fabrici catre tari precum Bangladesh, Vietnam si Cambodgia.

Schimbarile demografice din China vor limita forta de munca in anii urmatori. Partidul Comunist a promis in noiembrie sa relaxeze restrictiile privind politica copilului unic si mobilitatea fortei munca.

Cresterea salariilor a determinat companii precum Nike sa caute costuri mai mici in Vietnam. China risca astfel o incetinire economica mai puternica, daca inregistreaza dificultati in tranzitia catre productia de bunuri cu valoare adaugata mai ridicata.

In Shenzhen, cresterea salariului minim cu 13%, la 1.808 yuani (220 euro) incepand din luna februarie este aproape dubla fata de majorarea anterioara. Planul pe cinci ani al autoritatilor prevede cresteri salariale anuale de 13% in intervalul 2011-2015.

in luna mai a anului trecut, salariul minim varia de la 1.620 de yuani (196 de euro) in Shanghai la 1.010 yuani (123 de euro) in Anhui, potrivit datelor unei organizatii din Hong Kong. Salariile minime trebuie sa creasca pentru a ajunge la 40% din salariul mediu la nivel urban in 2015, potrivit unui plan de combatere a inegalitatii anuntat de autoritati in februarie anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here