Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) sustine ca alegerea conducerii Consiliului Superior al Magistraturii sta si in acest an sub semnul totalei lipse de transparenta si condamna perpetuarea acestei proceduri „complet neloiale si lipsite de respect fata de menirea acestei institutii”.

„In lipsa unei alte modalitati de tragere la raspundere a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii fata de corpul magistratilor, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania condamna public atitudinea acestora, considerind-o iresponsabila, abuziva si contrara principiilor care ar trebui sa fie impartasite de toti magistratii, inclusiv si in special de cei care membrii CSM”, a spus presedintele UNJR, judecator Natalia Roman, citata intr-un comunicat de presa.

In urma cu un an, UNJR facea un apel public la transparenta, subliniind ca „perpetuarea acestei modalitati de alegere a conducerii Consiliului, prin anuntarea doar in cadrul sedintei a candidaturilor si a proiectelor este inacceptabila, fiind in totala contradictie cu principiile transparentei si responsabilitatii asumate in mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM”, informeaza Mediafax.

„In ciuda acestui fapt, precum si a votului de blam dat in mod covarsitor anul trecut Consiliului prin revocarea a doi dintre membrii sai, membrii CSM au inteles sa adopte aceeasi conduita, sfidand orice reguli minime de responsabilitate si respect fata de corpul magistratilor si fata de societate, norme ce impun o completa transparenta in proceduri de o importanta atat de mare precum cea a alegerii conducerii acestuia”, a mai spus Natalia Roman.

UNJR cere public Ministrului Justitiei adoptarea urgenta a unui proiect de lege in acest sens, in conditiile in care, „contrar imperativelor legale”, normele ce prevedeau posibilitatea revocarii membrilor CSM declarate neconstitutionale nu au fost modificate, pentru a fi puse in acord cu decizia Curtii Constitutionale.

Judecatorul Adrian Bordea si-a anuntat, luni, condidatura pentru functia de presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), iar procurorii Bogdan Gabor si Gheorghe Muscalu s-au inscris in cursa pentru functia de vicepresedinte.

Proiectele de management ale celor trei candidati au fost postate pe site-ul CSM cu cateva ore inaintea sedintei Plenului Consiliului in care va fi aleasa noua conducere, dupa incheierea mandatelor presedintelui CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala si a vicepresedintelui, judecatorul Adrian Bordea.

Surse din cadrul CSM au declarat pentru MEDIAFAX ca, daca judecatorul Adrian Bordea va fi ales presedinte al Consiliului, il va sustine la functia de vicepresedinte pe procurorul Gheorghe Muscalu.

Potrivit legii, candidatii pentru functiile de presedinte si vicepresedinte al CSM se pot inscrie si in timpul sedintei de plen. Fiecare candidat trebuie sa prezinte un proiect de management al institutiei.

in cadrul sedintei de luni, care va incepe la ora 13.00, pe langa alegerea noii conduceri a CSM, va fi prezentat raportul de activitate din 2013 al institutiei si va fi stabilit calendarul privind alegerea membrului CSM care va fi reprezentant al tribunalelor.

Presedintele Traian Basescu participa la sedinta Plenului CSM, potrivit unui anunt al Administratiei Prezidentiale.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de un presedinte si un vicepresedinte, care nu pot face parte din aceeasi sectie. Astfel, daca unul dintre ei face parte din sectia pentru judecatori, cel de-al doilea trebuie sa fie procuror. Institutia a fost condusa in 2013 de procurorul Oana Schmidt-Haineala, in calitate de presedinte, si de judecatorul Adrian Bordea, drept vicepresedinte.

CSM este alcatuit din 19 membri. Astfel, in urma alegerilor organizate de adunarile generale ale instantelor si parchetelor sunt alesi de magistrati noua judecatori si cinci procurori. De asemenea, din consiliu fac parte si membrii de drept, respectiv ministrul Justitiei, procurorul general al Romaniei si presedintele instantei supreme. Acestora li se alatura doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat.

La alegerile pentru conducerea CSM pot participa doar cei noua judecatori si cei cinci procurori.

Judecatorul Adrian Bordea a ocupat functia de vicepresedinte al CSM in 2013, fiind ales in sedinta din 26 februarie. Astfel, mandatul vicepresedintelui a inceput la doua luni distanta fata de cel al presedintelui CSM, intrucat Oana Schmidt Haineala a fost aleasa la conducerea institutiei in sedinta din 4 ianuarie 2013.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act, in 10 decembrie 2013, de cererea lui Adrian Bordea de demisie din functia de vicepresedinte al CSM, incepand din 7 ianuarie, solicitarea fiind formulata pentru ca alegerea noului vicepresedinte sa poata avea loc la aceeasi data cu cea pentru presedintele Consiliului.

Alegerile de anul trecut pentru conducerea CSM au generat un scandal de proportii. in 4 ianuarie 2013, pentru functia de presedinte si-au anuntat candidaturile, in timpul sedintei Plenului CSM, „vicele” de atunci al CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala, si judecatorul Mircea Aron. in urma intervievarii celor doi, membrii CSM au decis, cu majoritate, sa o aleaga pe Haineala la sefia Consiliului.

in aceeasi zi, fosta presedinta a CSM, Alina Ghica, a candidat pentru functia de vicepresedinte al CSM, insa membrii Plenului au hotarat sa-i respinga candidatura. Imediat dupa acest moment, Sectia de judecatori a CSM a solicitat revocarea hotararii prin care Haineala a fost aleasa la conducerea institutiei, insa aceasta a fost respinsa de 11 dintre cei 18 membri.

Vocile contra „cuplului” Haineala-Ghica la sefia CSM au reclamat ca s-ar urmari doar o rocada la conducerea Consiliului.

In conditiile in care niciun alt judecator nu si-a depus candidatura la postul de vicepresedinte, Cristi Danilet anunta ca vizeaza aceasta functie. sedinta CSM a fost insa suspendata, mai multi membri parasind sala, printre acestia numarandu-se chiar si ministrul Justitiei de la acea vreme, Mona Pivniceru.

Mai mult, Pivniceru a fost extrem de virulenta cu privire la acest subiect, doua zile mai tarziu, in 6 ianuarie 2013, ea contestand alegerile de la CSM, intr-o emisiune televizata. La mai putin de 24 de ore de la declaratiile facute de Mona Pivniceru, Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a transmis CSM o cerere prealabila de revocare a deciziei prin care Oana Schmidt Haineala a fost aleasa presedinte al CSM. in replica, CSM-ul a aratat ca alegerile au respectat normele legale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here