Pe 22 octombrie, a inceput listarea la bursa a unui pachet minoritar de 15% de actiuni ROMGAZ, pachet care face parte din cele 85 de procente detinute de stat si care, astfel, dupa vanzarea prin mecanismul bursier, va ramane cu 70% din actiuni. Presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Lucian Anghel, considera ca listarea ROMGAZ reprezinta un moment istoric pentru Romania si pentru piata noastra de capital, cata vreme a ajuns in aceasta etapa cel mai mare producator de gaze naturale din Europa Centrala si de Est. Pornind de la acest eveniment, Lucian Anghel ne-a acordat un scurt interviu.  

Cum pot beneficia romanii de rand de listarea la bursa a Romgaz?
Cetatenii romani ar putea sa beneficieze de aceasta listare, in dubla ipostaza: atat in calitate de consumatori de gaze naturale, in gospodariile proprii, cat si in calitate de mici investitori la bursa. Cum? Ne asteptam ca pretul gazelor naturale sa creasca in continuare, ceea ce ar insemna ca vom primi facturi din ce in ce mai mari. Deci, ar fi de asteptat ca si profitul Romgaz sa fie mai mare, in mod corespunzator. insa, investind in actiunile Romgaz, oricine ar putea beneficia – prin dividendele pe care le va primi – de performanta economica a acestei companii. Deci, astfel, prin dividendele primite, am putea compensa, macar in parte, cresterea facturii la gaze!

Cum apreciati metoda de vanzare prin bursa a unor pachete de actiuni pe care statul le detine la companiile de top?
Este o metoda prin care, practic, se realizeaza o transparentizare, daca pot spune asa, a procesului decizional in cadrul companiei listate la bursa; se creeaza o presiune din partea actionarilor asupra managementului acestei companii pentru a creste rentabilitatea, pentru a spori profitul operational si implicit, dividendele. Automat, are de castigat si statul, deoarece – prin transparentizare si cresterea acestei presiuni – statul ar putea sa incaseze, in timp, ca urmare a dezvoltarii companiei listate la bursa, dividende din ce in ce mai mari, bazate pe o performanta operationala din ce in ce mai buna! Deci, concluzionand, prin listarea la bursa a unei companii in care este actionar, statul poate castiga dividende din ce in ce mai mari. Cam asa se intampla in alte tari cu companiile care sunt transparente, care sunt listate si care – evident – se supun rigorilor pietei de capital.

Deci, putem vorbi, practic, despre o procedura de finantare prin bursa!
Da. Este evident ca statul ar incasa o suma consistenta, pe care ar putea sa o utilizeze pentru a finanta diverse domenii de activitate. Exista exemplul companiei KGHM – una dintre cele mai mari companii producatoare de cupru din Polonia – care este listata la bursa. in urma cu circa 15 ani, statul polonez era unic actionar, iar acum a ajuns sa mai detina doar circa 30% din companie, dupa ce a vandut succesiv, pe bursa, pachete de actiuni. insa, in cei 15 ani, valoarea KGHM a ajuns de 10 ori mai mare! Eu zic ca e mai profitabil sa detii 30% dintr-o companie care a crescut de 10 ori, prin eficientizare si cresterea performantei, decat sa ai 100% dintr-o companie de 10 ori mai putin valoroasa! Iar dividendele pe care le acorda aceasta companie, acum, sunt absolut fabuloase: discutam de peste un miliard de euro! (Daniel Negut)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here