„In mod exceptional, anul acesta premiem cu Trofeul de Excelenta lectiile de management al crizei predate noua, tuturor, de echipele celor 90 de companii care in ultimii cinci ani s-au clasat pe prima pozitie in competitia elitelor. Performantele acestor firme sunt cu atat mai meritorii cu cat au fost obtinute in perioada 2008-2012, marcata de efectele uneia dintre cele mai lungi si puternice crize economico-financiare pe care le-a cunoscut lumea si care a contrazis, din multe puncte de vedere, cadrul conventional al gandirii economice. Cu daruire, consecventa, atitudine proactiva, respect fata de clienti si asumarea constienta a riscului, laureatii nostri au transformat dificultatile in oportunitati, iar „criza” nu a avut loc in agenda de business a firmelor pe care le conduc”, a subliniat prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in deschiderea editiei a XX-a, jubiliara a Topului Firmelor din Bucuresti.

La eveniment au participat, alaturi de oameni de afaceri de succes, personalitati marcante ale lumii academice si oficialitati de la nivelul Executivului, primariilor de sector si organizatiilor neguvernamentale, membri ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti. Printre personalitatile care au onorat invitatia Camerei bucurestene s-au aflat: prof. univ. dr. Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei; Dan Enache, secretar de stat in Ministerul Economiei; prof. univ. dr. Pavel Nastase, rectorul Academiei de Studii Economice; Andrei Chiliman, Neculai Ontanu si Cristian Popescu Piedone, primarii sectoarelor 1, 2 si 4; Andrei Dimitriu, director general al Filarmonicii „George Enescu”, Aurel Vainer, deputat, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, vicepresedinte CCIB; Ion Stanciulescu, presedintele Patronatului Roman din Cercetare-Proiectare; Mihai Ionescu, presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor.

„Marile probleme economice pleaca de la lipsa unui lider care sa isi asume atat succesele, cat si insuccesele. Liderii sunt cei care schimba cu adevarat ordinea economica. Avem nevoie de lideri, iar Camera de Comert reprezinta capitalul social care poate duce la cresterea productivitatii in economie”, a declarat presedintele Emil Constantinescu in cadrul Galei de premiere.

Laureatii topului au fost stabiliti conform unei metodologii severe si complexe, aprobata si aplicata unitar, la nivelul intregului sistem cameral. In stabilirea clasamentelor finale au fost luati in calcul indicatori precum: cifra de afaceri neta, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienta utilizarii resurselor umane si eficienta utilizarii capitalului angajat, calculati in baza a treisprezece elemente extrase din situatiile financiare depuse de companii la Ministerul Finantelor Publice si la Oficiul National al Registrului Comertului.

Potrivit metodologiei de top, dintre cele 132.886 de firme care au depus bilantul aferent anului 2012, au indeplinit criteriile de eligibilitate 29.501 firme (22,2%). Dintre acestea, au fost premiate 3.977 firme, structurate pe sase domenii de activitate – cercetare-dezvoltare si high tech; industrie; constructii; servicii; comert, turism; agricultura, pescuit, piscicultura – si, in cadrul fiecarui domeniu, pe cinci clase de marime – intreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microintreprinderi.

Numarul de firme premiate poate parea mare, insa acesta trebuie corelat cu o serie de date statistice care confirma rolul important pe care il are Capitala in economia nationala. Bucurestiul – al treilea oras din regiune dupa Atena si Istanbul – concentreaza: 24% dintre comerciantii activi inregistrati in Romania, aproape 30% din suprafata de vanzare si din desfacerile cu amanuntul la nivel national, 19% din valoarea exporturilor romanesti si 32% din valoarea importurilor realizate de Romania, circa 60% din activitatea de cercetare stiintifica a tarii, precum si 21% din totalul salariatilor consemnati la nivel national. Regiunea Bucuresti-Ilfov a atras circa 61% din totalul investitiilor straine directe realizate in Romania dupa 1990 (circa 36 mld. euro). De asemenea, cea mai mare parte a investitiilor straine directe in intreprinderi greenfield se inregistreaza tot in aceasta regiune.

Citeste mai mult: CCIB a premiat excelenta in afaceri la editia jubiliara a Topului Firmelor din Municipiul Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here