Ucraina a incheiat marti, la Kiev, un acord de 10 miliarde de dolari cu grupul american Chevron, pentru explorarea si exploatarea gazelor de sist la un zacamant din vestul tarii, in cadrul eforturilor de diversificare a furnizorilor de energie si reducere a dependentei fata de Rusia.

Documentul, semnat in prezenta presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, prevede ca Chevron sa investeasca pentru inceput 350 de milioane de dolari in explorarea zacamantului Olesska, relateaza RIA Novosti.

Autoritatile de la Kiev anticipeaza ca productia va atinge 8-10 miliarde de metri cubi pe an, in timp ce zacamantul ar putea avea rezerve uriase de gaze, de 2.980 miliarde de metri cubi, anunta Mediafax.

Dezvoltarea zacamantului Olesska ar putea genera o investitie de pana la 10 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Chevron este cel mai recent dintr-o serie de acorduri cu giganti energetici prin care Ucraina vrea sa exploateze zacamintele neconventionale de gaze si cele offshore, pentru reducerea cantitatii de gaze cumparate din Rusia.

Presedintele Ianukovici a declarat marti ca acorduri de tipul celui cu Chevron vor permite Ucrainei sa devina independenta energetic pana in 2020.

in luna ianuarie, grupul anglo-olandez Shell a incheiat la randul sau un acord cu autoritatile de la Kiev, pentru explorarea si exploatarea zacamantului Iuzivska, care ar urma sa genereze investitii de 10 miliarde de dolari.

Anul trecut, un consortiu condus de Shell si ExxonMobil a invins companiile concurente din Rusia intr-o licitatie pentru dezvoltarea zacamantului de petrol si gaze Skifska, din Marea Neagra.

Ucraina, dependenta de importurile de energie, a platit Rusiei 20 de miliarde de dolari in ultimii trei ani, pentru gaze naturale, si sustine ca autoritatile de la Moscova se folosesc de pozitia dominata a tarii pe aceasta piata, pentru a impune preturi exorbitante.

Rusia a avertizat Ucraina saptamana trecuta in legatura cu intarzierea platii unei facturi pentru gaze in valoare de 882 milioane de dolari, provocand temeri in legatura cu o posibila noua disputa a preturilor, asemanatoare cu cele din 2006 si 2009. Atunci, Moscova a blocat temporar livrarile de gaze nu doar catre Ucraina ci si catre unele tari europene.

Tensiunile dintre Moscova si Kiev s-au amplificat inaintea unei planuite semnari de catre Ucraina a unor acorduri de liber schimb si de asociere cu Uniunea Europeana, la sfarsitul acestei luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here