Recent, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a organizat o intalnire cu reprezentanti ai comunitatii de afaceri al carei principal obiectiv a fost prezentarea activitatii Biroului sau de reprezentare deschis la Beijing (R. P. Chineza) in luna octombrie 2013, dar si a principalelor linii directoare ale activitatii de relatii externe.
Potrivit prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei bucurestene, in 2013 CCIB va deschide birouri de reprezentare la Rabat (Maroc) pentru Africa de Nord, la Moscova pentru Federatia Rusa, dar si la Skopje (Macedonia) pentru Balcani. De asemenea, anul acesta va fi marcat de inaugurarea la Beijing a expozitiei permanente cu produse realizate in Romania, ce va dubla reprezentanta Camerei bucurestene. in context, prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu a vorbit despre excelenta relatie de colaborare dezvoltata de CCIB cu Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Economiei.
Un prim obiectiv al Reprezentantei CCIB de la Beijing vizeaza atragerea de investitii chineze in Romania si cointeresarea partenerilor chinezi de a participa la realizarea de obiective complexe in tara noastra. Potrivit presedintelui Sectiunii Comert a CCIB, Mihai Andritoiu, China National Electric Engineering Company (companie care doreste sa se implice in modernizarea termocentralei de la Doicesti), Grupul Sinovel (cel mai mare producator de turbine eoliene din R. P. Chineza, interesat sa deschida in Romania o fabrica de turbine eoliene), Grupul chinez CCME si SEPCO 2 (mari intreprinderi si organizatii de stat atrase de proiecte energetice in tara noastra) reprezinta exemple relevante de potentiali investitori chinezi ai caror reprezentanti au vizitat Romania – la invitatia CCIB si prin intermediul Biroului de reprezentare de la Beijing – pentru a purta negocieri cu parteneri romani din domeniile mentionate.
Un alt palier important al activitatii Reprezentantei il constituie sprijinirea companiilor romanesti interesate sa-si exporte produsele si serviciile pe piata chineza. A fost identificata cerere pe piata chineza pentru produse din carne, inclusiv tip gourmet, vinuri, textile de lux, bijuterii. De asemenea, exista potential si pentru: industria aeronautica, masini-unelte, echipament energetic si produsele manufacturate.
Dezvoltarea relatiilor CCIB cu institutii similare din China, precum si incurajarea schimburilor universitare si culturale completeaza paleta de activitati desfasurate la nivelul Reprezentantei. Cel mai recent exemplu al excelentei colaborari cu partenerii chinezi il reprezinta organizarea China Machinery & Electronic Products Expo 2013, manifestare ce s-a desfasurat in cadrul TIBCO, in organizarea CCIB, in parteneriat cu Ministerul Comertului al Republicii Populare Chineze, Camera de Comert pentru Importul si Exportul Utilajelor si Produselor Electronice din China, ROMEXPO SA si Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania.
Radu Zaharia, director general in cadrul Ministerului Economiei, a apreciat prezenta activa a CCIB in spatiile cu potential pentru Romania si a subliniat ca actiunile derulate de Camera bucuresteana sunt complementare celor derulate de ministerul pe care-l reprezinta, in beneficiul comunitatii de afaceri. „Ma bucur ca prin intermediul reprezentantei se pot identifica produse care sa completeze grila tara-produs elaborata de Ministerul Economiei”, a punctat Radu Zaharia.
In finalul evenimentului, reprezentantii companiilor au intrat in dialog cu oficialii in cadrul unei sesiuni de intrebari si raspunsuri, printre subiectele abordate aflandu-se: modalitati de promovare eficienta pe piata chineza, finantarea proiectelor, solutii pentru depasirea barierelor netarifare si a celor culturale, protectia dreptului de proprietate intelectuala etc.