20 mai este Ziua Mondiala a Metrologiei, cand sarbatorim semnarea Conventiei Metrului in 1875. Acest Tratat a pus bazele unui sistem mondial de masurare coerent.
Tema din acest an vizeaza Masurarile in viata cotidiana. Constatam cu surprindere ca, in cursul unei zile obisnuite, frecvent avem de-a face cu masurari de tot felul: fie ca este vorba despre timp, cand achizitionam hrana sau produse, cand alimentam masina cu combustibil sau cand verificam tensiunea arteriala.
Aceste activitati, dar si nenumarate alte sarcini din viata noastra cotidiana, necesita masurari exacte, de un fel sau altul, care sunt considerate astazi absolut firesti. Nu este de mirare, deci, ca majoritatea oamenilor nu stie ca, undeva, in spatele ei, exista o comunitate mondiala a metrologiei, stiinta masurarii, al carei rol este sa se asigure ca totul functioneaza corect. Cu totii depindem de aceasta comunitate si de felul cum ea isi face datoria.
in lumea intreaga, institutele nationale de metrologie fac sa evolueze in permanenta stiinta masurarii prin dezvoltarea si validarea unor noi tehnici de masurare la toate nivelele. Ele participa la comparari coordonate de Biroul International de Masuri si Greutati (BIPM) pentru a asigura fiabilitatea rezultatelor masurarilor la nivel mondial.
Numeroase mijloace de masurare fac obiectul legii sau se supun controalelor regulate; este cazul balantelor folosite de comercianti pentru cantarirea produselor intr-un magazin, al instrumentelor pentru masurarea poluarii mediului inconjurator sau al contoarelor care permit facturarea energiei. Organizatia Internationala de Metrologie Legala (OIML) elaboreaza recomandari internationale al caror obiectiv este alinierea si armonizarea cerintelor pentru aceste tipuri de instrumente la nivel mondial.