Economia Chinei, a doua ca marime din lume, prezinta aceleasi simptome de criza care au declansat colapsul din sectorul financiar global in 2008, avertizeaza economisti ai bancii nipone Nomura.
Acumularea rapida a datoriilor, declinul cresterii economice potentiale si preturile mari ale proprietatilor imobiliare sunt trei semne de ingrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analistii Zhiwei Zhang si Wendy Chen, citati de CNBC.

„China se confrunta cu riscuri in crestere de criza financiara sistemica, iar guvernul trebuie sa ia masuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Consideram ca amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori”, au scris analistii intr-un raport, citat de MEDIAFAX

Potrivit celor doi, mentinerea unei politici monetare relaxate in China in acest an va creste posibilitatea unei crize financiare in 2014, intrucât poate alimenta inflatia si indatorarea la nivelul economiei.

„Este in mod clar o alegere dificila, dar nu o putem exclude, din cauza presiunilor foarte mari in China pentru mentinerea cresterii economice puternice”, se arata in raport.

Guvernul de la Beijing a transmis in ultimele saptamâni mai multe mesaje „puternice”, aratând ca este preocupat de riscurile financiare din economie.

Pe lânga nivelul ridicat de indatorare, China se confrunta si cu declinul cresterii potentiale, afirma economistii, ca urmare a scaderii fortei de munca. Populatia apta de munca a tarii a inceput sa scada in 2012, potrivit Nomura. Anul trecut, economia Chinei a avansat cu 7,8%, cel mai lent ritm din 13 ani, in timp ce pentru acest an, guvernul tinteste 7,5%.

Cresterea foarte rapida a preturilor imobiliare este ultimul semn, intrucât avansul foarte puternic al preturilor a precedat in general crizele bancare, au afirmat economistii Nomura.

Potrivit datelor oficiale, preturile locuintelor au crescut cu 113% intre 2004 si 2012 in marile orase din China. Un studiu realizat de profesori de la Universitatea Tsinghua (China) si Universitatea Nationala din Singapore indica, insa, un avans de 250% in 2004-2009.

in comparatie, indicele Case-Shiller al pietei imobiliare din SUA a urcat cu 84% intre 2001 si 2006.

Guvernul a recunoscut riscurile din sectorul imobiliar si a impus unele masuri pentru a stabiliza preturile, insa acestea nu vor reusi sa mentina controlul pe termen mai lung, potrivit Nomura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here