Bulgaria a incheiat un contract pe termen de cinci ani cu Total, a treia mare companie petroliera din Europa, pentru exploarea de petrol si gaze in largul litoralului bulgaresc al Marii Negre.
Total va explora zacaminte de gaze si petrol de mare adancime intr-un perimetru cu o suprafata de 14.400 de kilometri patrati in apropierea de granita cu Romania, a declarat Patrick Pluen, vicepresedinte al grupului francez pentru activitatile de explorare si productie, potrivit Bloomberg.
Total conduce, cu o participatie de 40%, un consortiu format cu grupul austriac OMV si Repsol din Spania, care au fiecare prezente de 30%, a aratat Pluen.
„Acordul de miercuri reprezinta un pas urias pentru diversificarea surselor de energie ale Bulgariei. Va asigura ca generatiile viitoare sa aiba acces la carburanti mai ieftini”, a declarat premierul bulgar Boiko Borisov.
Bulgaria importa tot necesarul de gaze din Rusia si vrea sa isi diversifice furnizorii, dupa ce in 2009 aprovizionarea a fost oprita timp de doua saptamani din cauza unei dispute dintre Ucraina si Rusia.
Statul bulgar cheltuieste anual pana la 1,4 miliarde de euro pentru importurile de gaze.
Consortiul condus de Total va plati imediat guvernului de la Sofia 40 de milioane de euro, ca taxe de concesiune.
Investitiile ar putea ajunge pana la 1 miliard de euro, pentru finantarea dezvoltarii proiectului, daca vor fi descoperite zacaminte de petrol si gaze, a spus Borisov.
Total estimeaza costuri de explorare, in decurs de cinci ani, de circa 100 de milioane de euro, a aratat Pluen, care a refuzat sa estimeze marimea eventualelor zacaminte.
Ministrul bulgar al Energiei si Economiei, Delian Dobrev, anticipeaza sa rezervele de gaze nu vor fi mai mici decat acumularile de gaze descoperite in acest an la perimetre marine din Romania.
OMV, care colaboreaza cu Exxon Mobil, a anuntat in februarie ca ar putea sa fi facut cea mai mare descoperire de gaze din Marea Neagra, in perimetre romanesti, cu acumulari de pana la 84 miliarde de metri cubi.
Zacamantul din Romania a fost descoperit in urma forarii unui put de peste 3.000 de metri de catre ExxonMobil, prima operatiune la mare adancime in largul tarmului romanesc. (MEDIAFAX)